Michel Versus René – Thor: Love and Thunder – 2022 – Disney+

Nou laat maar ik gelijk met de deur in huis vallen en melden dat ik Thor: Love and Thunder bijzonder vind tegenvallen. Het eerste uur is vreselijk hysterisch en vol met flauwe grappen waar een paard de hik van krijgt en pas in het tweede uur neemt het verhaal wat rust en komt het verhaal iets meer tot zijn recht. Ik was al niet overdreven gecharmeerd van zijn voorganger Thor: Ragnarok maar na deze ben ik wel een beetje klaar met de god van de donder. Zo René, wat vind jij?

R: Thor is als filmversie verpest en omgedoopt tot een komisch karakter, met inderdaad een overvloed aan soms wel  werkende maar een merendeel flauwe, niet werkende grappen. Dat is jammer want Thor is in de strips een echte strijder met eergevoel en hij praat zoals je dat van een god zou verwachten. Zeker niet de domme spierbundel zoals hij in deze laatste filmversie wordt neergezet. Dit geldt ook voor de god Zeus die als tegen hanger van Odin nu ook wordt neer gezet als een komisch figuur. De humor is in deze film doorgeslagen en slaat de plank volkomen mis. In het laatste stuk komt de serieuze kant naar voren maar dit is veel te laat en veel fans zullen dan al afgehaakt zijn.

Synopsis: Thor (Chris Hemsworth) vecht samen met King Valkyrie (Tessa Thompson) Korg (Taika Waititi) en zijn ex-vriendin Jane Foster (Natalie Portman) tegen Gorr the God Butcher (Christian Bale), die alle goden wil uitroeien. Jane keert terug als Mighty Thor met de oude hamer, Mjolnir van Thor.

M: Gek genoeg begint de film wel goed. De openingsscène met Gorr ziet er goed uit en doet je hopen op een goede film maar helaas verzand de film al snel in een hoop ongein, drukte en gedoe om niks. Er zit werkelijk geen één goede grap in, het is een mager verhaaltje dat pas in het tweede uur een beetje uitgewerkt wordt maar dat is te weinig om de film te redden. Gek genoeg verschillen de waarderingen enorm. Van 2 tot 5 sterren. Hemsworth valt tegen. De enige die er een beetje uitspringt is Bale als de slechterik en voor de rest zijn alle rollen hetzelfde zoals we die al in eerdere films zagen.

R: Het ligt niet aan de acteurs maar aan het script waar zij mee moeten werken. Het hele Jane als Thor verhaal is er even snel in gepropt maar mist alle logica. Bale speelt duister en heeft een begrijpelijk karakter, die te snel de kans krijgt om zelf goden te kunnen doden. Zijn motivatie is wel duidelijk maar zijn plan en oplossing te voorspelbaar en langdradig.

M: Daar waar de eerste twee films van Thor met respectievelijk Kenneth Branagh en Alan Taylor als regisseurs juist wat donkerder en dramatischer waren, zo zijn de laatste twee van Waititi als regisseur het compleet tegenovergestelde. Ik heb dan toch een lichte voorkeur voor de eerste twee. Waititi is toch een beetje van de absurde humor en een van zijn eerste films – toen hij nog niet zo bekend was in Hollywood – Hunt for the Wilderpeople is een absolute favoriet van mij. Zelfs Jojo Rabbit kan ik nog wel waarderen. Maar zijn werk voor Marvel beduidend minder.

R: Thor kan enkel overleven als we teruggaan naar de donkere toon uit de eerste twee films waar Thor echt als een stoere strijder wordt gepresenteerd en zich ook zodanig gedraagt. Ragnarok was leuk omdat ook de Hulk hierin een rol speelde. Nu zien we een groepje oude bekende puur als vulling voor het beeld maar zonder enige betekenis. Het voegde niets toe aan de film.

M: Een leuk weetje is misschien nog dat drie kinderen van Hemsworth, zijn broer Luke en zijn vrouw Elsa allemaal een rolletje in de film hebben. René, heb jij nog leuke feitjes of heb je extra informatie over de strips of de film?

R: Het ziet er allemaal gelikt uit maar wellicht is het Marvel Universum te commercieel geworden. Iets wat we in veel films beginnen op te merken. Kwantiteit boven kwaliteit. Ik heb op YouTube een aantal andere verwijderde scènes gevonden die gepast hadden in de film maar helaas zijn vervangen door niet grappige. Wellicht komt er een uncut versie die wat goed maakt zoals dat ook bij Justice League het geval was. Zoals de film nu is te zien vond ik het helaas ook erg teleurstellend. Ik geef de film 2,5 ster. Als je niets te doen hebt, kun je deze film best kijken maar in de Marvel stal zijn er betere films te bekijken. De oorspronkelijk filmversie was 4 uur lang en er is dus weer flink gehakt om het behapbaar te maken.

Zie hieronder de verwijderde scènes:

M: Ik geef de film ook 2,5 ster. Helaas.

Onze score

Geef een reactie