When Harry Met Sally – 1001 Films

Nummer 30: When Harry Met Sally (1989) -R: Rob Reiner – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 765

‘Weet je, misschien ben jij wel de eerste aantrekkelijke vrouw met wie ik niet de behoefte heb het bed te delen’ – Harry Burns – Billy Chrystal

De komedie When Harry Met Sally is misschien nog wel het meest gedenkwaardig door de orgasme scène in het restaurant, door hoofdrolspelers Meg Ryan als Sally en Billy Chrystal als Harry. Natuurlijk is de film veel meer dan dat. Om te beginnen schreef de inmiddels overleden Nora Ephron een goed script, Rob Reiner was de regisseur en Ryan en Chrystal zijn op hun best als de twee tegenpolen die nader tot elkaar komen. Reiner komt met nog eens vier films voor in dit naslagwerk. Deze films komen later nog voorbij in deze lijst. Ephron schreef vele prijswinnende scenario’s. Deze blinkt wel uit in geweldige, geloofwaardige dialogen en goede grappen.

Nog even in het kort: Sally leert Harry kennen als ze samen van Chicago naar New York rijden. Daar vertelt Harry dat ze nooit beste vrienden kunnen worden omdat ze uiteindelijk toch altijd seks met elkaar willen hebben. Sally is het daar natuurlijk helemaal niet mee eens. Als ze afscheid van elkaar nemen, komen ze elkaar nog een aantal keer tegen.

De film leunt erg op de Woody Allen-films uit de jaren 70 maar de trilogie-reeks Before Sunrise, Sunset en Midnight leunt weer erg op deze film.

Natuurlijk had ik deze film ooit eerder gezien. Nooit in de bioscoop maar ongetwijfeld op videoband. Onlangs was de film op tv en dat was een mooi moment om de film weer eens te zien. Ondanks dat de film inmiddels 33 jaar oud is, werkt hij nog steeds en is hij op de kleding, kapsels en entourage na, nauwelijks verouderd. Het blijft, zoals dit naslagwerk ook beaamt, een film die je gezien moet hebben.

Misschien leuk om onderstaande videoclip ook nog even te bekijken:

Geef een reactie