Michel Versus René – Ant-Man and the Wasp: Quantumania – 2022 – Bioscoop

Quantumania is de derde Ant-Man film en fase vijf in het Marvel-universum. Dat betekent dat hierna Guardians of the Galaxy 3 komt, The Marvels – met Captain Marvel in november en in 2024 volgen nog films met Captain America, Blade en Deadpool. Maar zover is het nog niet. We zagen deze film in een 3D-versie (hoeft van ons niet maar we hadden geen keus) en zagen de avonturen van Scott Lang (Paul Rudd) als Ant-Man en Hope (Evangeline Lilly) en haar ouders Hank (Michael Douglas) en Janet (Michelle Pfeiffer) en tienerdochter Cassie (Kathryn Newton).

Het is een paar jaar na de film Avengers: Endgame. Het is rustig in het superheldenrijk en ook Scott geniet van zijn rust. Hij heeft zojuist een boek geschreven over zijn avonturen en signeert en leest voor uit eigen werk. Cassie, zijn dochter is inmiddels een achttienjarige rebellerende tienerdochter die nogal wat interesse heeft in de wetenschap. Aangemoedigd door opa Hank heeft ze zelfstandig een apparaat ontwikkelt die plotsklaps de hele familie opzuigt in het Kwantumrijk. De familie valt uit elkaar in het subatomaire rijk en komen ook nog eens oog in oog te staan met Kang de Veroveraar, (Jonathan Majors) een nieuwe schurk in het superheldenrijk, die al even eerder te zien was in de serie Loki. Hier maken ze kennis met een bont gezelschap aan figuren waaronder een leuke bijrol van Bill Murray als Lord Krylar.

M: Wat mij opvalt is dat dit deel grootser van opzet is dan de twee voorgaande delen. Het is groter en weelderiger. Ook meer CGI – een veelgehoorde klacht van fans – en een tegenstander zo krachtig dat het niet aannemelijk is dat Ant-Man tegen hem op kan. De eerste twee films vielen juist op door een gebrek aan CGI en een huis-tuin-keuken-gevoel. Ik snap het gevoel wel. De hoeveelheid CGI stoorde mij niet, ook niet dat deze van een mindere kwaliteit zou zijn dan andere Marvel-films. Wat wel overeind blijft is de humor, al is deze film wel meer gericht op de familiebanden en in het bijzonder de band tussen vader en dochter. René, wat is jouw eerste indruk?

R: Je ziet dat als Ant-Man het object gaat stelen, dat er allemaal varianten verschijnen van hemzelf. Ze zijn allemaal hetzelfde karakter maar met andere keuzes. Samen weten ze als een soort mierenkolonie het object te bemachtigen. Kang zou dit niet kunnen omdat zijn karakter draait om veroveren en hij alles uit eigenbelang doet. Hij zou dus enkel strijd voeren met zijn varianten in plaats van samen te kunnen werken. In het Kwantumrijk is maar plek voor één Kang en die plek zal hij niet af willen staan. Ik vond de CGI niet storend en juist zeer passend. Het is knap dat men een heel universum weet te creëren met personages die als nieuw overkomen en geen klonen zijn van andere SF-films. Ook zorgen deze personages voor de nodige humor. Ik vond de humor in deze film ook goed in balans. De scènes met Kang waren serieus en zonder humor wat hem meer dreigend maakte. Het was niet zoals bij Thor ‘over the top’ humor. De acteur die Kang speelt weet hem  goed neer te zetten; kalm en beheerst, powerful en soms een razende boosheid.

Bron foto: TMDB

M: Kang moet een soort van nieuwe Thanos worden, althans dat is mijn idee en eerlijk gezegd speelt hij zijn rol wel overtuigend. De rest doet het prima, zoals ze in de vorige delen ook al deden. Het hele Kwantumrijk is volledig opgebouwd uit CGI en de een vind het spuuglelijk en de ander vind het geweldig. Ik vond het wel aardig. Ik vond alle wezens er grappig uitzien. Alleen MODOK, een soort van omgebouwde Darren (Corey Stoll) tot superwapen vond ik echt spuuglelijk. René, wat vind jij?

R: Eigenlijk is Kang dreigender dan Thanos. Thanos was alleen en van Kang zijn er heel veel en ze kunnen ook nog eens door de tijd reizen, waardoor ze over superwapens beschikken. Wie Loki seizoen 1 heeft gezien weet wie, en hoe gevaarlijk Kang is. Zonder Loki te hebben gevolgd laat Kang dit ook goed merken in deze film. Modok, tja in de strip is het een groot gezicht met kleine beentjes en armpjes en in de film is dit ook zo. Dat ziet er griezelig uit maar is wel getrouw aan de getekende versie. Het is de uncanny valley effect. Zie de video hieronder.

M: Nou, de animatie is in ieder geval indrukwekkender en mooier dan de filmversie.

M: Ik heb me echt wel vermaakt maar ik ben wel van mening dat ik de eerste twee toch leuker vond. Misschien beginnen uiteindelijk al die superheldenfilms toch ook wel een beetje te vermoeien. Na de laatste Avengers-film is het toch wel minder gevonden. René, vind jij dat ook?

R: De mensen worden misschien superheldenfilm moe. En als je niet alles hebt bekeken wordt het toch moeilijker je in te leven in de diverse films. De kenner en liefhebber zal zich goed vermaken met deze film en veel zaken uit de strips herkennen. Dit derde deel is totaal anders dan de voorgaande maar de bekendheid van Ant-Man is inmiddels ook meegegroeid met het MCU. Ant-Man begon als een bijfiguur met een film maar werd net als The Guardians of the Galaxy toch geliefd bij het publiek. Was het je opgevallen dat de dochter van Ant-Man een andere actrice was dan die uit deel 2?

M: Ja, tijdens de film dacht ik dat nog. Daar hebben we het niet meer over gehad maar ik heb het inderdaad nog even opgezocht. In deel 1 en 2 werd de rol gespeeld door Abby Ryder Fortson en in deze film door Kathryn Newton.

R: Moet ook nog gezegd worden dat het komische talent van Douglas er mag zijn evenals Pfeiffer in haar rol. Beiden laten zien dat ze nog goed mee kunnen in de hedendaagse films. De twee uur die de film duurde is voor mij voorbij gevlogen. Ik heb de neiging te denken dat de kritisch en negatieve noten over deze film toch een beetje zwartkijkers zijn die niet verder kijken dan oppervlakkigheid en niet bekend zijn met de karakters. Voor iedereen die van dit soort films houdt vind ik het in ieder geval een aanrader en geef ik de film 4 sterren. Hoog entertainment gehalte. I am not a DICK ! is de leukste zin in de film!

M: Ik geef de film uiteindelijk 3 sterren dus samen komen we dan toch op een goede 3,5 ster. En nu maar eens kijken wat we straks van de derde Guardians of the Galaxy vinden.

Hier een video waarom Ant-Man 3 wel een goede film is:

En hier een video waarom Ant-Man 3 niet zo goed is:

Onze score

Geef een reactie