We Own This City – 2022 – Serie – HBO Max

Zonder ook maar één aflevering te hebben gezien van de gelauwerde serie The Wire (2002-2008), ook te zien op HBO Max, was er iets wat mij aantrok in We Own This City. Beide series spelen zich af in Baltimore, Amerika. Een van de gevaarlijkste steden van Amerika, met de hoogste misdaadcijfers. In vijf seizoenen focust The Wire zich op drugshandel, het havensysteem, de lokale overheid en bureaucratie, het schoolsysteem en de geprinte media. Dit alles door de politie van Baltimore. We Own This City, die gebaseerd is op ware feiten, speelt zich af in 2017 – na de serie van The Wire.

Na de dood van Freddie Gray in 2015, zie hier de feiten:

https://nos.nl/artikel/2033458-agenten-baltimore-aangeklaagd-voor-dood-gray

gaat het bergafwaarts met de politie en de politiek. Vele agenten zijn bang geworden om burgers te arresteren en anderen agenten gaan er vol in en proberen zoveel mogelijk burgers te arresteren. Dat er vele klachten over die agenten binnenkomen is bekend, maar er wordt verder niets tegen gedaan. Sterker nog, er wordt een speciaal team geformeerd, het Gun Trace Task Force (GTTF) dat orde op zaken moet stelen. Deze agenten kregen alle vrijheid en dat leidde uiteindelijk tot een corrupte undercover-eenheid die regelmatig betrokken was bij afpersing, diefstal, fraude en het verkopen van in beslag genomen drugs.

Wayne Jenkins, gespeeld door Jon Bernthal is de leider van dit nieuwe team en hij speelt wederom de sterren van de hemel. Hij is lijdend voorwerp van een groot onderzoek door de FBI naar de wantoestanden van dit team. Samen met de officier van justitie proberen ze te achterhalen wat ze gedaan hebben. In deze zesdelige serie, gebaseerd op het boek van journalist Justin Fenton komen een hoop verhaallijnen, tijdlijnen, personages, situaties en flashbacks voorbij. Dat maakt dat het even duurt voor je in het verhaal zit en begrijpt wie wie is en wat zijn of haar rol is. Naast de actie zit er namelijk ook veel politiek in de serie. Omdat deze serie maar zes afleveringen heeft – wat maakt dat je deze serie in een paar avonden of middagen gezien kunt hebben – komen niet alle verhaallijnen of personages even goed uit de verf. Zo kan het gebeuren dat personages uit de eerste of tweede aflevering pas in de laatste twee afleveringen terugkomen.

Links de echte Jenkins, rechts de acteur.

Dat We Own This City een knap gemaakte serie is, dat ook nog eens authentiek aanvoelt komt vooral door het team dat ook achter de serie The Wire zit. Dat zijn voormalig journalist David Simon en co-schrijver George Pelecanos. Naast het acteerwerk zijn het ook de dialogen die overtuigen. Ondanks dat je de afloop kan raden, of je weet het, is de serie toch spannend en meeslepend. We Own This City is een niet te missen serie. En het stemt ook somber want het is er niet beter op geworden. En nu snel beginnen aan The Wire.

Onze score

Geef een reactie