Within Our Gates – 1001 Films

Nummer 32: Within Our Gates (1920) – R: Oscar Micheaux – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 33

Dit is een belangrijke stomme film uit de geschiedenis. Een van de eerste films geregisseerd door een Afro-Amerikaan en een van de eerste films uit de geschiedenis die het thema racisme en segregatie behandelden.

Regisseur Oscar Micheaux die tevens ook schrijver en uitgever was wordt gezien als de grondlegger van de zwarte Amerikaanse film. Hij maakte maar liefst 40 films en dit was zijn tweede film. Wat blijkt, deze film is nog net zo relevant en actueel als in 1920. Racisme bestaat nog steeds in Amerika. Misschien minder aan de oppervlakte maar het is er wel degelijk.

Within Our Gates vertelt het verhaal van Sylvia Landry (Evelyn Preer), een zwarte onderwijzeres uit het zuiden die in het noorden geld probeert in te zamelen voor haar school die dreigt te moeten sluiten. Op haar weg stuit ze op racisme en onderdrukking van de zwarte Amerikaan.

De film werd 70 jaar lang als verloren geacht tot een kopie opdook in de Filmoteca Espanol in Madrid, Spanje. De film werd gerestaureerd en bleek al enkele malen ingekort en gemonteerd te zijn. Met name de verkrachtingsscène en de lynchpartij werden als te expliciet en te gruwelijk gevonden. Zeker na de rassenrellen van 1919 in Chicago.

Ik vond op You Tube een gerestaureerde versie die in bezit is van een Amerikaans filmarchief. De film was zonder geluid en met titelborden. Het is altijd even wennen een stomme film zonder muzikale score maar het went. Pas later zag ik dat dezelfde versie er ook is met een muzikale score.

Mijn conclusie is dat het vanuit historische oogpunt een interessante film is die mij ook nog wist te boeien en die je zeker een keer gezien moet hebben.

Er is gek genoeg geen trailer te vinden van de film terwijl de volledige film vrij makkelijk te vinden is. Wel is een korte BFI review van de film die je hieronder kunt bekijken/

Geef een reactie