Rewind to the 90’s: Terminator 2: Judgment Day (1991) – Netflix

We hebben dit keer gekozen voor Terminator 2: Judgment Day uit 1991. Zoals jullie weten is de eerste film The Terminator uit 1984 en daarin maken we voor het eerst kennis met de Terminator (Arnold Schwarzenegger) die naar het verleden wordt gestuurd om daar Sarah Connor (Linda Hamilton) te vermoorden omdat zij in de toekomst het leven zal schenken aan een toekomstige rebellenleider. In dit deel keert Schwarzenegger terug om niet Sarah te vermoorden maar om haar inmiddels geboren zoon John (Edward Furlong) te beschermen tegen een andere superrobot, de T-1000 (Robert Patrick) die hem moet vermoorden.

M: Het is lang geleden dat ik deze maar ook de eerste Terminator gezien heb. Ik was vergeten hoe goed deze is en zeker voor een film uit 1991! De film lijkt nauwelijks verouderd en dat komt met name door de uitstekend special effects, waarvan ik verbaasd ben dat dat al kon in die tijd. Alleen in de kleding en sommige kapsels zie je dat toch echt 1991 is. René, wat is jouw indruk nu je hem weer opnieuw hebt gezien?

R: Het was toen state-of-the-art en met vernieuwende cgi en special effects.  Inderdaad, in het huidige tijdperk werkt het nog altijd.  Ik heb deze film meerdere keren gezien en weet nog dat het verrassend was dat de Terminator die we kenden uit deel 1 nu een goede en beschermende Terminator bleek te zijn. En die vloeibare slechterik is super goed neer gezet door acteur Robert Patrick en is een tijdloze schurk die iedereen zich herinnert.

M: Het grappige van deze film is en dat heb jij al gezegd René, dat Schwarzenegger nu de goede is in plaats van de slechte. Natuurlijk omdat hij nu zo geprogrammeerd is. Ik vond de rollen van Patrick als de T-1000, Hamilton als Sarah en Furlong – in zijn debuutrol – ook erg goed. Er zit echt een goed verhaal in en de balans van actie, spanning en humor is prima in balans. René, wat vind jij?

R: Het acteren in deze film is bij iedereen van hoog niveau. Het blijft knap om dit sf-verhaal overtuigend te brengen. Humor en actie wisselen op een goed tempo af en de stunts zijn  hoewel ongeloofwaardig soms wel tof om te zien. Vrachtwagen die van een viaduct afrijd? Geen probleem.

M: Haha, inderdaad. Dat kan allemaal.

Bron foto: Filmgrab

M: De film heeft voor mijn gevoel ook een behoorlijk budget want er zitten me toch een explosies in. Nog even over die special effects, de T-1000 is dus opgebouwd uit vloeibaar metaal waardoor hij steeds weer herstelt maar hij kan ook metalen wapens maken uit zichzelf en zich voordoen als iemand anders. Hij is een geavanceerdere machine dan de Terminator zelf. De effecten die daarvoor gebruikt worden zijn echt supervet en best verrassend voor 1991. Maar laten we niet vergeten dat de film met name voor die effects en make-up vier Oscar’s won. René, vind jij dat ook?

R: De wow factor heeft de film nog steeds. Een beetje storend is wel dat deze nieuwere Terminator de oude maar niet kan verslaan. Echter leert de Terminator telkens bij en dat maakt hem weer bijzonder en zelfs een beetje menselijker. Arnold had in ieder geval meer tekst dan die paar zinnen uit Terminator 1. Let wel: Arnie blijft leuk om in de Terminator-rol te zien.

M: Nou, daar vond ik nog een leuke trivia van op ImdB. Hij kreeg 15 miljoen dollar salaris voor deze film. In de film spreekt hij 700 woorden aan tekst. Dat betekent dat hij $21,429 per woord verdiende. Het zinnetje: Hasta la vista, baby alleen leverde hem $85,716 dollar op. Daar moeten wij toch best lang voor werken of niet?

M: Misschien is dit deel nog wel beter dan de eerste. Dat is ook wat je hier en daar zo leest maar om het echt te beoordelen zou ik hem dan toch nog eens moeten zien. Hoe zit het eigenlijk met al die andere delen René?

M: Ik denk dat Cameron die voor deze film het script schreef en de regie op zich nam, een behoorlijk goede film heeft afgeleverd. René, wat vind jij?

R: De film is naar mijn mening zeker beter dan de eerste film. Niet origineler maar wel veel beter in de visuele uitvoering en verhaalvertelling. Na deze hadden ze wat mij betreft kunnen stoppen met de franchise. Al zijn de nieuwere delen ook vermakelijk ze halen naar mijn mening niet het hoge niveau van de eerste twee Terminator-films. En blijkbaar mislukt alles bij de Terminators want telkens komen ze uit de toekomst om weer een ander trucje uit te proberen.

M: Haha, inderdaad. Dat steeds de insteek van elke nieuwe film die daarna kwam.

M: Ik ben van mening dat dit nog steeds een goede film is en misschien wel de beste van allemaal. Maar goed, ik heb zo’n beetje alles dat daarna kwam niet meer gezien.

M: Ik denk dat Cameron die voor deze film het script schreef en de regie op zich nam, een behoorlijk goede film heeft afgeleverd. René, wat vind jij?

R: Geheel met je eens. Dit is een film waar ik zo maar weer in kan vallen en het toch elke keer weer leuk vind.

Hier kun je nog naar een stukje making of kijken van T2:

Geef een reactie