Michel Versus René – Madame Web – 2024 – Pathé Thuis

We gaan dit keer toch weer voor een superheldenfilm al voelt dat niet zo. En dat is eerlijk gezegd wel eens lekker. Madame Web is een personage dat voorkomt in de Spiderman-stripboeken en daarin is ze een verlamde, blinde, telepathische en helderziende mutant. In deze verfilming is ze vooral dat laatste. Daarmee is het ook geen volwaardige Marvel-film maar een Marvel-film uit de koker van Sony.

Cassandra Webb (Dakota Johnson), want zo heet Madame Web in de film is een ambulance-medewerker in Manhattan, New York die na een ongeval haar telepathische en helderziende gaven krijgt. Als ze steeds meer begrijpt wat er aan de hand is voelt ze de noodzaak om drie jonge vrouwen – de toekomstige Spiderwomans – te beschermen. Het gaat hier om Julia Cornwall (Sydney Sweeney), Mattie Franklin (Celeste O’Connor) en Anya Corazon (Isabela Merced).

M: René, heb ik het zo een beetje goed uitgelegd? Want jij bent natuurlijk toch de kenner van en lezer van al die strips. Laat ik meteen beginnen bij het feit dat ook deze Marvel/Sony-film slecht is beoordeeld door de recensenten. Toch waren wij allebei wel benieuwd naar deze film omdat het toch al wel duidelijk was dat dit geen superheldenfilm van Marvel zou worden. Dat zag je namelijk ook al wel in de trailer. Het had veel meer van een paranormale thriller met een paar kleine superhelden momentjes er in. Dit keer dus geen overvloed aan CGI en epische gevechten, geen spitsvondige one-liners maar gewoon back to basic en dat is mij goed bevallen. En jij René, had jij dat gevoel ook?

R: Ik vond het een prima film maar het had minder zijn best moeten doen om maar te willen connecten met het superhelden-genre. Madame Web is een bijfiguur in de Spiderman strip en het betreft hier een oude dame aan een machine, die haar in leven houdt. Hier is getracht een soort van origine-story te maken. De Spider-womens doen niet echt ter zake en eigenlijk had dit gewoon een supernatural thriller moeten zijn zonder het Marvel MCU te willen zijn.

Zo is onder andere Ben in deze film, de jonge versie van oom Ben (in Spiderman Peter Parker’s oom). Deze film/verhaallijn speelt zich dus af vóór Spiderman. De slechterik Ezekiel is in de strip een oudere man met soortgelijke Spiderman-krachten. Deze krachten zijn verkregen door een ritueel waardoor hij rijkdom vergaard. Hij gebruikt  zijn  krachten voor zichzelf en hij gebruikt Spiderman om van zijn eigen vijanden af te komen. Deze film is dus eigenlijk dat een helderziende het opneemt tegen een schurk met Spiderman-krachten. Niets meer en niets minder. Het leek mij een trend om deze film te bashen maar in tegenstelling met de meeste recensies, is deze film tien keer beter dan de vorige echte flop van Marvel/Sony Morbius.

M: Dan even over de acteurs. Ik vond Johnson als Madame Web prima. Lekker onderkoeld en toch ook wel met een komische timing erin. Minpuntje is wel dat de drie meiden die allemaal nog op school zitten overduidelijk veel ouder zijn en dat vond ik dus niet echt geloofwaardig. René, wat vind jij van de acteerprestaties?

R: De acteerprestaties vond ik afgezien van Johnson zelf nogal wat houterig overkomen. Dat komt ook omdat het script soms wat ongeloofwaardige wendingen neemt. Er zat wat mij betreft net iets te veel CGI in die niet nodig was. Met practical-effects kun je ook iemand onder water laten zien. Nu leek het soms op een scène uit een videogame.  De toekomst visioenen vond ik leuk en goed uitgevoerd namelijk opbouwend. Je ziet steeds een stukje meer of op een andere wijze.

M: Wat ik ook wel een beetje jammer vond is dat de ‘bad guy’ Ezekiel Sims (Tahar Rahim) tegen het einde wel makkelijk het onderspit delft. Terwijl hij toch wel heel veel krachten heeft, toch René?

R: Ik heb zelfs begrepen dat zijn stem wordt gedubd op sommige momenten waardoor zijn mond niet synchroon zou bewegen. Zijn krachten zijn anders dan die van Spiderman en tegen helderziendheid is het moeilijk opboksen. Hij had zeker zijn Terminator-momenten. Aangereden worden en dan weer opstaan bijvoorbeeld. De scène in de metro was ook wat vreemd. De politie en de reizigers zien hem niet maar de drie dames en Madame Web wel.

M: De film lijkt de opmaat te zijn voor een verhaal over de drie jonge vrouwen die Web beschermt. Het is echter nog maar de vraag of die film er ooit komt. De film is genadeloos geflopt en door de pers neergesabeld. En eerlijk gezegd zit ik daar ook helemaal niet op te wachten. Ik vond het verhaal in deze film en het personage Madame Web prima maar wat er hierna met die drie Spider-womans gaat gebeuren, het zal mij een worst wezen. René, wat ik jouw mening hierin?

R: Niets van  deze film komt overeen met de strips, hierdoor is de film denk ik ook geflopt. Fans haken af en niet-fans snappen de Marvel-referenties sowieso niet. Zelfs de drie Spider dames spelen geen rol in de strip en zijn voor dit verhaaltje bedacht.

M: Ik vond Madame Web best een leuke film. Eigenlijk wel een verademing tussen al die mislukte Marvel-films die we de laatste tijd gezien hebben. Ik snap ergens best dat de film geflopt is aan de kassa en er zitten ook best wel wat plotgaten en onlogische handelingen in maar ik heb er toch wel van genoten. En jij René?

R: Ik vond het een vermakelijke film waar je niet te lang over na moet denken. Ik ben wel van mening dat door de slechte recensies deze film schade heeft opgelopen. Zoiets hebben we vaker zien gebeuren denk aan Ghostbusters uit 2016, The Flash, Morbius, deze werden voor de film uit kwam al neergesabeld met als uiteindelijk resultaat een mega flop.  Als je van actie en bovennatuurlijke zaken houdt is deze film de moeite waard om te zien.

Onze score

Geef een reactie