Victoria and Abdul – 2017 – DVD en Blu-ray

Deze bijzondere, bijna waargebeurde vertelling over Koningin Victoria (Judie Dench) van Engeland en haar vriendschap met Abdul Karim (Ali Fazal) is een ook bijna geslaagde film van regisseur Stephen Frears.

Tijdens het Gouden Jubileum van Victoria wordt de jonge bediende Abdul Karim uit India samen met een andere bediende naar Engeland gestuurd om de koningin een Mohur (een bijzondere munt) aan te bieden. India is op dat moment nog een kolonie van Engeland. Er is een belangrijke voorwaarde: hij mag Victoria onder geen beding aankijken.

Dat doet hij natuurlijk wel en de eenzame en moe gestreden Victoria komt plots tot leven. Binnen een mum van tijd is Abdul haar lieveling. Abdul en zijn metgezel blijven in Engeland. Abdul leert haar van alles over India en de taal en zo wordt hij steeds belangrijker in haar leven.

De film opent als een blijspel. Alle vertolkingen zijn bijzonder geestig en de klasse verschillen tussen de stijve Britten inclusief het Koningshuis en Abdul werken op de lachspieren.

Haar zoon Bertie (Eddie Izzard) – de opvolger in lijn – en hofhouding doen er alles aan om de vriendschap te verbreken. Ze stellen Abdul in een kwaad daglicht maar het lijkt de band alleen maar sterker te maken.

De film begint sterk en vrolijk. Dat Victoria door Abdul weer tot leven komt is op dat moment geloofwaardig. Maar de focus ligt meer op Victoria dan op Abdul. Het wordt daarom voor de kijker steeds moeilijker om mee te gaan in de fascinatie van Victoria voor Abdul. Daar waar de rol van Abdul in in het begin zo aanwezig en vrolijk is, zo afwezig wordt zijn rol naarmate de film vordert. Hij komt helaas niet los van het karikaturale stempel dat op zijn rol ligt. Er wordt te weinig ingezoomd op zijn verleden en zijn beweegreden. De toon van de film wordt serieuzer  en probeert meer de diepte in te gaan maar slaagt daar niet in.

Er is verder niets aan te merken op de vertolkingen (na haar rol van Victoria in de film Mrs Brown, acteert Dench nu weer als vanouds), het camerawerk, de aankleding en de regie. Alleen het script had dus beter gekund. De film voelt nu niet in balans en dat maakt dat het einde wellicht ontroerend is maar de kijker niet echt raakt.

Victoria and Abdul (Universal) is nu te koop en te huur op DVD en Blu-ray

 

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Victoria and Abdul - 2017 - DVD en Blu-ray
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie