King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen – 2017 – Imagine 2018

Deze bijna twee uur durende documentaire over schrijver, regisseur en producent Larry Cohen is een heerlijk portret vol smeuïge anekdotes over deze eigenzinnige creatieveling. De man die zich niet wenste te schikken naar de Hollywood maatstaven.

Misschien is een korte introductie wel op zijn plaats. De uit New York afkomstige schrijver en regisseur vertelt in het begin van de documentaire al meteen dat hij niet uit Kingston, New York afkomstig is, zoals abusievelijk in veel media wordt vermeld maar uit Washington Heights, Manhattan. De toon is meteen  gezet. Cohen begon zijn carrière als schrijver voor de vele TV-studios. Hij ging naar eigen zeggen regisseren omdat het hem frusteerde dat zijn scenarios zo om zeep werden geholpen. Cohen was een uiterst originele geest die vele maffe ideëen wist om te zetten naar film. De man werd ook wel de meester van de slechte smaak genoemd. Hoe dan ook, zijn werk is authentiek en origineel.

Cohen werd in de vroege jaren 70 bekend door het in het leven geroepen blaxploitation. Cohen maakte de films Black Caesar (1973) en Hell Up in Harlem (1973). Deze films werden geschoten volgens de zogenoemde guerrilla film techniek. 

Daarna lag zijn focus op horror films. Enkele bekende zijn de It’s Alive films en Q.

Maar geen stijl is hem onbekend. Zowel zijn scenario’s als zijn films zijn zo divers en uiteenlopend dat hij moeilijk in een hokje te stoppen valt.

De documentaire zit vol met mensen uit het vak: acteurs, regisseurs en producenten. Maar ook zijn zijn familie en vrienden komen aan het woord. Zoals gezegd zitten er heerlijke anekdotes in de film (al komt het woord van Cohen niet altijd overeen met het woord van de desbetreffende andere partij). Vooral bij de acteurs heb je regelmatig een “oh ja” gevoel. Je herkent meteen het hoofd maar wie was dat ook al weer?

Zijn werk loopt globaal van de jaren 70 tot aan 2008. Zijn laatste regie stamt uit 2006 voor de Masters of Horror serie. Zijn schrijfwerk tot aan 2010. Momenteel is hij bezig (waarschijnlijk een remake) van Maniac Cop. De films (2 stuks) die hij schreef in 1988 en 1990.

Van zijn iets recentere werk is ook nog een leuke anekdote te vertellen. Cohen schreef het scenario voor Phone Booth. De spannende thriller uit 2002 van Joel Shumacher en met een hoofdrol voor de toen nog relatief onbekende Colin Farrell. Cohen vond de stem van de gijzelnemer afbreuk doen aan zijn scenario en zijn beleving. Mede op zijn aandringen werd die stem (na de productie) vervangen door Kiefer Sutherland. Het heeft de film uiteindelijk wel goed gedaan en zo had Cohen toch weer gelijk.

King Cohen is voor iedereen met interesse in film een absolute must. Het nodigt ook uit om de filmografie van Cohen toch eens te gaan bekijken. Je zal echt verrast worden.

Enig minpuntje is dat de speelduur met 1 uur en 47 minuten aan de forse kant is en dat gaat wel eens ten koste van de focus en de aandacht van de kijker.

Maar ga deze documentaire vooral kijken!

King Cohen is te zien tijdens Imagine Film Festival van 11 tot 21 april.

Filminformatie: King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen – 2017- R: Steve Mitchell – Duur: 110 minuten – Genre: Documentaire – Cast: Larry Cohen e.v.a.

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie