De Inspirator – 2018 – Bioscoop

Acteur en schrijver Hans Breetveld (Lege Maag, De Spa) bedacht, schreef en regisseerde De Inspirator samen met Ronald Kerkman en Reinier Hattink. Dit is na Lege Maag de tweede film die Breetveld regisseert.

Breetveld speelt de verander-management goeroe Gijs Schippers. Succesvol spreker op congressen en seminars. Hij is getrouwd met Elske (Mary-Lou van Steenis) – (Vrienden voor het Leven) en ze hebben samen zoon Thijmen (Pim Dekker). Ondanks zijn succes belandt hij midden in een midlifecrisis en bezoekt een psychiater. Hij stort zich in een passionele affaire met Judith (Sytske van der Ster) – (Levenslied), een van zijn studentes. De inspirator blijkt een man die anderen (personen en bedrijven) moet inspireren maar zelf heeft hij zijn zaakjes niet op orde. Hij gaat vreemd, hij manipuleert. Alles voor zijn eigen voordeel. Zij wil al snel meer en als de twee besluiten allebei hun partners te verlaten gooit het lot voor zowel Gijs als Judith roet in het eten.

Breetveld is meer een theatermaker en duikt veelal op in series. Met veel van de andere castleden heeft hij al eerder samengewerkt. Michiel Nannen en Ronald Kerkman zijn naast Breetveld de mede bedenkers.

De Inspirator is een film die de moderne, snelle tijd op de hak neemt. Verslaafd aan succes, social media en materie, werpt deze film alle hoofdrolspelers terug op zichzelf om te ontdekken waar het echt om draait en leert dat eenmaal gemaakte keuzes moeilijk terug te draaien zijn.

In het geval van Judith en haar vriend Bas (David Lucieer) – (Dokter Deen) gebeurt dat op een zomerkamp in het bos waar zij samen met drie verstandelijk beperkte volwassen het moeten zien te rooien. En voor Gijs en Elske komt het moment in de vorm van een brief die Elske nooit had mogen lezen.

De Inspirator is een film die even op de gang moet komen maar daarna steeds meer een verhaal met een kop en een staart wordt. Het acteerwerk blijft helaas middelmatig en moet het meer van de soms pittige mono- en dialogen hebben. Er zitten een paar aardige bijrollen in maar sommige zijn minder geslaagd.

De Inspirator kent een redelijk origineel uitgangspunt maar het resultaat blijft helaas aan de oppervlakte. Ondanks het verhaal, de soms scherpe teksten en het acteerwerk komt de film net niet boven de middelmaat uit. Dat is op zich jammer want er had waarschijnlijk meer in gezeten.

De Inspirator gaat op 5 september feestelijk in première in het Tuschinski theater in Amsterdam en draait daarna landelijk in de bioscoop.

 

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
De Inspirator - 2018 - Bioscoop
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie