Bohemian Rhapsody – 2018 – Bioscoop

Bohemian Rhapsody is een Amerikaanse film over een Engelse band. Is dat een probleem? Ja en nee. Het is maar wat je verwachtingen zijn en hoe je de film bekijkt.

Bohemian Rhapsody is vooral een veilige en brave film geworden. De film richt zich niet alleen op frontman Freddie Mercury maar ook op de overige bandleden. Met veel vaart en opvallend veel humor wordt het verhaal vertelt. Dit wel met de nodige vrijheden in de chronologie van muziek en gebeurtenissen.

De donkere kant van Mercury wordt wel aangestipt maar nergens echt uitgediept. Ook de andere band-leden leer je nooit echt goed kennen. Het is een keuze die regisseur(s) Bryan Singer en Dexter Fletcher en medeproducenten en Queen bandleden Brian May en Roger Taylor zich veroorlooft hebben.

Is dat in deze film een probleem? Niet echt. De film boeit met zijn 2 uur en 15 minuten van begin tot eind. Vlot verteld en flitsend gebracht. Mede door de acteurs die allemaal sprekend op de bandleden lijken. Vooral Rami Malek lijkt griezelig veel op Mercury. Ze spelen hun rol zoals het script geschreven is. Degelijk en veilig. We leren de mannen niet echt kennen maar daar ligt de focus van de film ook niet. Dat is ook zo in het geval van Mercury. Tussen de regels door zie je wel degelijk zijn donkere kant maar omdat de film vooral voor een groot publiek geschikt moet zijn, laten ze dat vooral niet zien.

 

Dat de film een conservatieve koers zou varen was te verwachten. Als je daar moeite mee hebt kun je betere de vele uitstekende documentaires over Queen bekijken die dat meer belichten. De vrijheden in het script zullen slechts door de echte diehard fans worden opgemerkt. Het gros van het publiek zal het waarschijnlijk niet eens opvallen.

Dat de bandleden May en Taylor een stevige vinger in de pap hadden vertaalt zich naar de vele wisselingen in de crew. Zo zou in eerste instantie de Britse acteur Sacha Baron Cohen de rol van Mercury op zich nemen maar toen bleek dat hij vooral de donkere kant van Mercury wilde belichten staken May en Taylor daar een stokje voor. Exit Cohen. Regisseur Bryan Singer stapte op na de vele bemoeienissen van de bandleden. Later werd dat uitgelegd als problemen in zijn persoonlijke sfeer. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Dexter Fletcher nam de regie over en Singer zou uitvoerend producent blijven. Uiteindelijk kreeg Singer (die voor het grootste deel de regie deed) toch de regie-credits.

Desondanks blijft er veel om van te genieten. De originele Queen muziek die volledig werd geplaybackt door Malek, het camerawerk met als hoogtepunt de comeback van Queen op Live Aid in een uitverkocht Wembley stadion, de acteerprestaties en een vlotte vertelling maken dit een film die een hoop mensen zullen bekoren. Wellicht niet iedereen maar de film scoort toch een dikke voldoende.

4 sterren

Bohemian Rhapsody draait nu in de bioscoop.

 

 

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Bohemian Rhapsody - 2018 - Bioscoop
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie