De Dirigent – 2018 – DVD en Blu-ray

De Dirigent van regisseur Maria Peters (Kruimeltje, Sonny Boy) is een biopic over het leven van Antonia Brico, de eerste vrouwelijke dirigent in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Dat de weg lang is om te bereiken zien we in deze film van ruim 2 uur.

Antonia Brico (Christanne de Bruijn) wordt geboren in 1902 als Wilhelmina Wolthius in Rotterdam maar verhuist in 1908 met haar adoptieouders naar de Verenigde Staten. Ze begint daar een muzikale opleiding en in 1927 vertrekt ze naar het conservatorium in Berlijn om in 1929 af te studeren. In 1930 is ze de eerste vrouwelijke dirigente voor het Berlijns Filharmonisch Orkest. In 1938 bereikt ze hetzelfde maar dan voor het New York Filharmonisch Orkest. Dit alles ondanks de tegenwerking van de dominante mannen om haar heen.

We volgen haar strijd, de moeilijke relatie met haar ouders, haar liefdesleven. Het is allemaal mooi in beeld gebracht. de Bruijn speelt haar rol heel krachtig en geloofwaardig. Het camerawerk van Rolf Dekens is prachtig en hij weet het tijdsbeeld goed te vangen. Hij werkte al eerder samen met Peters en in het verleden met zijn jeugdvriend Tim Oliehoek. Ook de montage is uiterst creatief en draagt bij aan de fijne sfeer van de film.

Sommige bijrollen en verhaallijnen komen wat minder overtuigend over maar in grote lijnen is de film sfeervol en boeiend. Een geslaagde film over een vrouw die koste wat het kost haar droom wil verwezenlijken.

De Dirigent is vanaf nu te huur en te koop op DVD en Blu-ray.


Onze score
Samenvatting
Datum
Film
De Dirigent - 2018 - R: Maria Peters
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie