The Old man and the Gun – 2018 – DVD en Blu-ray

De titel is een duidelijke verwijzing naar het beroemde boek van Ernest Hemingway. De oude man is in dit geval Forrest Tucker (Robert Redford), een bejaarde maar oh zo charmante bankovervaller die er niet alleen mee kan stoppen maar ook nog eens zestien keer uit gevangenissen over heel Amerika wist te ontsnappen.

Op de vlucht voor de politie na de zoveelste bankoverval stopt hij langs de kant van de weg terwijl de politieauto’s voorbij razen om een vrouw met autopech te helpen. Niet dat hij veel van auto’s weet maar het is zijn zoveelste veilige aftocht als hij met de vrouw de staat uit rijdt. Jewel (Sissy Spacek) is meteen onder de indruk van de charmante man die maar niet wil vertellen wat hij voor de kost doet.

Het klinkt allemaal heel charmant en dat is ook. Charmant, amusant maar helaas ook een beetje traag. De film kent veel en toen, en toen en toen momenten en kabbelt maar wat voort. Naast de verhaallijn met Jewel is die er ook met John Hunt (Casey Affleck) de politieagent die jacht op hem maakt. Dit zou eigenlijk de belangrijkste maar ook de spannendste of leukste verhaallijn moeten zijn maar Affleck speelt zo ongeïnspireerd dat er geen enkele spanning of humor van uitgaat. Pas tegen het eind van de film zit er een scène in die even prikkelt, even spannend en even amusant is maar dat is veel te laat.

De enige die van echt van zijn rol lijkt te genieten is Redford zelf. Wetende dat dit zijn laatste acteerprestatie is het eigenlijk een beetje braaf maar het heeft wel wat weg van zijn bravoure uit zijn vroege films met onder andere Paul Newman.

Als regisseur David Lowery tegen het eind ook nog even alle ontsnappingen van Tucker opsomt weet je dat hij geen keuze maakt. Hij propt het nog maar even in de film en voegt eigenlijk op dat moment niets toe. Lowery heeft voor dit uitgangspunt gekozen maar het maakt de film tot een biopic van Tucker die nergens echt weet te overtuigen, te vermaken of die spannend is. Het is daarom een aardig tussendoortje en een mooi afscheid van Redford als acteur.

The Old Man and the Gun is nu te koop en te huur

Label: The Searchers

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
The Old Man and the Gun - 2018 - R: David Lowery
Beoordeling
21star1stargraygraygray

Geef een reactie