Michel Versus René – Captain Marvel

Nieuwe rubriek: Michel versus René

In deze nieuwe maandelijkse rubriek gaan de vrienden Michel en René een nieuwe of een oudere film bespreken. Dit keer bespreken we de Marvel film Captain America die nog steeds in de bioscopen draait.

Synopsis: Carol Danvers (Brie Larson), beter bekend als Captain Marvel keert na lange tijd terug op aarde in het jaar 1995. Er is een galactische oorlog gaande tussen twee buitenaardse rassen. Op aarde herinnert zij zich zaken uit haar verleden die ook weer vragen oproepen. Met haar superkrachten neemt ze het intussen samen met haar bondgenoten op tegen de Skrulls. De Skrulls hebben de gave om van gedaante te veranderen en staan onder leiding van Talos. Weet Captain Marvel deze krachtige superheld te stoppen?

M: Kijk, jij weet echt alles over Marvel, de strips, de personages en de achtergronden. Dus wat weet jij mij nog even los van de film te vertellen over Captain Marvel?

R: Een nieuwe captain meld zich aan in het inmiddels behoorlijk gegroeide Marvel universum. Nou ja geheel nieuw is Captain Marvel natuurlijk niet. Een korte geschiedenis van dit strip-personage. In 1968 werd Carol Danvers (zoals ze op aarde heet) bedacht door schrijver Roy Thomas en tekenaar Gene Colan die beide in dienst van Marvel waren. Danvers verkreeg haar superkrachten door blootstelling aan de technologie van een buitenaards ras genaamd de Kree. De Kree is in oorlog met een ander buitenaards ras genaamd de Skrull (die van gedaante kunnen veranderen).

Ms. Marvel was haar eerste heldennaam die na enige tijd veranderde in captain Marvel gebaseerd op de naam van een persoon die zij in haar CIA-tijd leerde kennen namelijk Mar-Vell. Dit was een voormalige Kree-strijder die de aarde verdedigde. Zij was lid van The Avengers maar heeft ook enige tijd in de mutanten groep X-men gezeten.

Heb je je ooit afgevraagd waarom in sommige tv-series en strips de mutant Roque kan vliegen en supersterk is? Wel, ze heeft per ongeluk alle krachten en personalia van Carol Danvers geabsorbeerd en dit bleek voor altijd zo te blijven terwijl Carol in een coma belandde. Ook is er nog een andere Captain Marvel te vinden in het Marvel-universum namelijk Monica Rambeau. Zij beheerst vormen van licht en straling en wist niet dat er al een andere Captain Marvel was toen zij de naam aan nam. En ook lid werd van de toenmalige Avengers groep.

Wellicht dat ook zij ooit haar eigen film zal krijgen. In deze film zijn er wel al diverse verwijzingen naar de strip geschiedenis.

M: Zo, dat is een hoop informatie. Kijk, dat weet ik allemaal niet. Als ik het goed begrijp is Monica de dochter van Maria zoals we haar zien in de film? Ik heb die diverse verwijzingen niet gezien hoor? Ik kijk deze films vooral omdat ze over het algemeen goed gemaakt zijn met een groot entertainment gehalte.

R: Monica is in de strip niet verbonden aan Danvers echter in de film wordt de naam genoemd als een soort van ‘easter egg’ voor de fans. En er is een relatie tussen beide personen. Zo zijn er meer voorbeelden voor de fans te vinden

M: En wat vond jij van de film zelf?

R: Ik heb mij zeer goed vermaakt. Het is een film geworden met humor, spektakel en actie. En wat mij betreft in de goede proporties. Het verhaal heeft een originele plotwending die ik in ieder geval niet zag aankomen maar die mij als comic-kenner niet stoorde. Ik was zelfs blij verrast. Tot nu toe weet Marvel alle helden goed over te brengen op het scherm. Captain Marvel is zeker niet de beste van de inmiddels 22 Marvel films maar weet goed te vermaken en de tijd vloog voor mijn gevoel voorbij.

De chemie tussen Brie Larson en Samuel Jackson werkt prima en zorgt voor de nodige humor-momenten. Sommige klagen over haar stugge soms starre houding maar dit past uitstekend bij haar personage. Arrogantie en voor niemand bang. Ze is immers een soort van supervrouw. Super sterk, ze kan vliegen en lichtstralen afschieten die een vernietigende kracht hebben.

Captain Marvel beland op aarde na dat zij ontsnapt is aan de Skrull die haar gevangen hielden. Dit is de aarde van het jaar 1995 en dat zien we al aan de grote videotheek Blockbuster waar zij crasht. Als je de jaren ’90 hebt meegemaakt is het leuk om dingen te herkennen die zo goed passen bij dit tijdperk. Zo zijn er logge grote computers, telefoon-cellen en onder andere de jaren ’90 muziek die op de soundtrack klinkt als vanouds. Al snel ontmoet zij een jonge Nick Fury waarbij gezegd moet worden dat de verjongings- CGI (speciale computer effecten) goed werk levert Zelfs de geliefde Shield rookie agent Coulson ziet er jong uit.

Samen met Shield gaat Danvers de strijd aan met de Skrull en begint een zoektocht naar een wapen wat op aarde verstopt zou zijn. Er is een leuke rol weggelegd voor de kat genaamd Goose waarbij comic-liefhebbers al lang weten wat er zou kunnen gebeuren. Jackson speelt een nog niet zo strikte Shield agent en gaat soms lekker onbezonnen te werk zoals hij alleen dit kan. De computer effecten zijn niet zo spraakmakend als in andere Marvel films maar in één actie scène kreeg ik ongewild het Star Wars gevoel. Muziek en omgeving tijdens een ruimtegevecht- en ontsnapping maakte het heel even dat ik mijzelf in een Star Wars film waande.

Als stripliefhebber en zeker van de marvel strips wil je deze film gezien hebben. Maar ook als niet strip kenner is het een zeer vermakelijke film die zich uit in diverse genres. SF, actie, fantasy en komedie. Het kijkt gewoon lekker weg. Captain Marvel zal uiteindelijk ook te zien zijn in Avengers Endgame. Of haar rol daarin van groot belang is valt nog te bezien maar we weten in ieder geval nu wie zij is en waar zij voor staat. Ook is de introductie van één van de infinity stones (ook wel gems genoemd) een mooi stukje achtergrond informatie waardoor er voor de marvel freak wat stukjes op hun plek beginnen te vallen. Blijf na de film nog even zitten voor de after credits scènes. Ze zijn het waard. De manier waarop Nick Fury zijn oog verliest zal voor sommige een teleurstelling zijn en voor andere een geloofwaardig incident maar dat is voor iedere kijker anders.

M: Ik heb mij ook zeker vermaakt. Het is overduidelijk dat Captain Marvel met deze film geïntroduceerd wordt voor de laatste Avengers film. Vele regisseurs hebben zich al aan verfilmingen van Marvel films gewaagd. Regisseurs die voornamelijk alleen maar blockbusters maken tot aan de allround regisseurs. Het is bij deze film wel aardig dat deze gemaakt is door twee regisseurs die bijna altijd samenwerken. Anna Boden en Ryan Fleck. Tot voor kort hebben ze alleen maar wat kleine arthouse films en wat series gemaakt. Dus deze film moet een behoorlijke uitdaging voor ze zijn geweest. Het is ze goed gelukt. Er is wat meer nadruk op het verhaal en de karakters en dat is wel prettig. De specials effects zijn zeker acceptabel (dat moet ook wel haast met zulke budgetten) maar zien er in inderdaad in andere Marvel films nog net wat mooier uit. Ik deel je mening dat de chemie tussen Larson en Jackson aanwezig is. Ook de overige rollen zijn prima. Larson speelt haar rol juist uitstekend. Mooi ingehouden (wat zich uit in een bepaalde arrogantie) maar ook juist zoekende en breekbaar want hoe moet zij haar krachten gebruiken en hoe die te beheersen?


Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Captain Marvel
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie