Ace in the Hole – 1001 Films

Nummer 4: Ace in the Hole – 1951 – R: Billy Wilder – Amerika

Naslagwerk 1001 Films: blz 253

Ace in the Hole (1951) van regisseur Billy Wilder. Zijn meest bekende films zijn Sunset Boulevard, Some Like it Hot en The Apartment. Na wat speurwerk ontdekte ik al vrij snel dat deze toch wel gezien wordt als een van zijn beste films. Toen ik op zoek ging naar een release van deze film bleek dat hij klaarstond als pre-order op het Master of Cinema label. Dit kon geen toeval zijn, de film meteen besteld en al snel had ik hem al in de brievenbus.

Het Master of Cinema label is het paradijs voor de echte cinefiel en kun je het beste vergelijken met dat andere kwaliteitslabel Criterion. Alle films worden opgepoetst en in de hoogst haalbare kwaliteit op zowel DVD als Blu-ray gezet. Ook wordt de film altijd in de versie vertoont zoals die door de regisseur ooit bedoeld was en in de juiste beeldverhoudingen. Ook bevat elke uitgave vele interessante extra’s over de film en als kers op de taart zit er altijd een mooi geschreven essay in van een filmhistoricus over de film.

Ace in the Hole, met een geweldige hoofdrol voor Kirk Douglas is een film met een boodschap die zijn tijd ver vooruit was. Chuck Tatum (Douglas) is een aan lager wal geraakte journalist die om zijn carrière op te poetsen aan de slag gaat bij een plaatselijke krant in het kleine dorpje Albuquerque. De arrogante journalist hoopt zo het verhaal te verslaan wat hem in een klap weer op de kaart moet zetten. Na een jaar werken is er nog niets noemenswaardig gebeurd en als hij naar een sullig evenement gestuurd word gebeurt er iets waar hij meteen een groot verhaal in ziet.

In een grot is een jonge man Leo Minosa (Richard Benedict) vast komen te zitten en hij moet worden bevrijd. Chuck werpt zich meteen op als de man die dit gaat regelen en gebruikt dit om zijn verhaal te vertellen. Hij gaat hier in zover dat hij zelfs mensen gaat omkopen, manipuleert en Leo valse hoop geeft en dat allemaal ter meerdere glorie van hemzelf. Zelfs als de reddingswerkers een korte en veilige route aandragen om Leo te bevrijden gaat Chuck zover dat er bewust voor een langere en meer werk verschaffende manier gekozen wordt. Het verhaal komt in de krant en binnen korte tijd wordt het een groot media spektakel met een hoofdrol voor Chuck natuurlijk. Hij is de man met aanzien. De grote kranten vechten om zijn verhaal.

Na dagen wachten blijkt Leo opeens een longontsteking te hebben en vecht hij voor zijn leven. Niemand kan bij hem komen en Chuck beseft dat dit niet goed is voor zijn verhaal. Als hij de reddingswerkers opdraagt om de oude route te nemen krijgt hij te horen dat dit niet meer mogelijk is. Chuck beseft dat dit verhaal niet het einde zal krijgen zoals hij het van tevoren bedacht had. Met alle gevolgen van dien.

Het is een indrukwekkend verhaal dat gezien het jaartal 1951, zijn tijd ver vooruit was. Het is nu in deze tijd vaker regel dan uitzondering. Douglas speelt geweldig en het best wel schokkende verhaal pakt je helemaal. Het was voor die tijd best wel een zware en donkere film die dus ook niet de kassa’s deed rinkelen in de bioscopen. Zeer tegen de wil van Billy Wilder in werd de titel van de film veranderd in Big Carnaval. Er werd gesneden in de film en aanpassingen gemaakt om er toch een commercieel succes van te maken.

Naast de film bevat deze uitgave ook nog een documentaire/interview van 60 minuten met Billy Wilder. In een soort losse setting vertelt Wilder honderduit over zijn leven, werk en zijn passies.

Film historicus Neil Sinyard analyseert de film en dat levert veel interessante wetenswaardigheden op.

http://explore.bfi.org.uk/sightandsoundpolls/2012/voter/263

Ace in the Hole was de eerste film waar Billy Wilder ook producent van was. Helaas had hij daarmee nog niet de volledige controle want zoals al eerder gemeld werd zijn film later door de studio verknipt en onder een andere naam in de markt gezet.

Het oeuvre van Billy Wilder is omvangrijk en zijn laatste film maakte hij in 1981. Billy Wilder overleed in 2002 op 95-jarige leeftijd.

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Ace in the Hole - 1951 - R: Billy Wilder - 1001 Films
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Geef een reactie