De Beste Films van 2018 (Volgens Michel)

  1. Girl (R: Lukas Dhont)(2018) De beste Vlaamse film die ik in 2018 zag. Een eerlijk en prachtig portret over Lara, (een meesterlijke rol van Victor Polster) een 15-jarig transseksueel meisje geboren in het lichaam van een jongen, klaar om alles te riskeren om haar droom na te streven; ballerina te worden. Ze werd geboren in een mannelijk lichaam, maar ze besloot voor zichzelf dat ze graag als meisje wilde leven. Lara’s leven wordt gedomineerd door het innemen van hormoonblokkers en vooral ook wachten: wachten op vrouwelijke hormoontherapie en chirurgie die uiteindelijk eindelijk haar geslacht zal afstemmen op haar vrouwelijke identiteit. Ontroerend en confronterend tegelijk.

2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (R: Martin McDonagh)(2018) De meest originele vertelling van het afgelopen jaar. Meesterlijk verteld en gespeeld met enkele verrassende wendingen. Het script is niet feilloos maar er valt genoeg te genieten in dit verhaal over een vrouw die het recht in eigen hand neemt.

3. The Guilty / Den Skyldigen (R: Gustav Moller)(2018) De meest innovatieve en volledig aan de verbeelding overgevende film die ik al in Rotterdam tijdens het IFFR zag over een politie-agent Asger (Jakob Cedergren) die uit zijn functie is ontheven en gedwongen wordt om te werken bij de alarmcentrale. Hij beantwoordt een noodoproep van een verwarde vrouw die vermoedelijk slachtoffer is van een ontvoering. Met de telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw op te sporen.

4. Utoya 22. July (R: Erik Poppe)(2018) De beste en meest realistisch film gemaakt over de vreselijke aanslag op het Noorse eiland Utoya. Voor Filmvandaag schreef ik deze recensie:

https://www.filmvandaag.nl/recensies/731-utya-22-juli

5. A Star is Born (R: Bradley Cooper)(2018) Deze remake van de film uit 1937, 1954 en 1976 is helemaal van deze tijd en toch weet de film weer te ontroeren. Het geloofwaardige verhaal tussen Jackson Maine (Cooper) en Ally (Gaga) is de spil van de film. De muziek is prachtig en leverde ook nog een aantal hits op en het einde is even tragisch als prachtig. Onverwacht van genoten.

6. First Man (R: Damien Chazelle)(2018) Een film over het leven van Neil Armstrong (Ryan Gosling) die als eerste man voet op de maan zette in 1969. Van de regisseur die ons eerder al het ijzersterke Whiplash bracht. Een ingetogen film zonder de gebruikelijke Hollywood heroíek en patriottisme. Een verademing dus.

7. Searching (R: Aneesh Chaganty)(2018) Ook een uiterst inventieve film die volledig opgebouwd is uit computerschermen, screenshots van telefoons en tablets en wat webcambeelden. Het zorgt ervoor dat je er eerst even in moet komen maar als je er eenmaal aan gewend bent, zit je ook volledig in deze thriller over een vader die op zoek gaat naar zijn vermiste dochter. Met een verrassend einde.

8. PhantomThread (R: Paul Thomas Anderson)(2018) Wederom een geweldige PTA-film met een glansrol (naar eigen zeggen, zijn laatste) voor Daniel-Day Lewis. Hij speelt geen couturier maar hij is er een. Volstrekt uniek verhaal in een mooi tijdsbeeld en met veel oog voor detail ontvouwt zich deze film. Destijds op 70mm gezien in het Eye. Prachtig!

9. I, Tonya (R: Craig Gillespie)(2018) ‘I, Tonya’ vertelt het waargebeurde verhaal van Olympisch schaatsster Tonya Harding. Tijdens de Amerikaanse kampioenschappen ijsschaatsen in 1994 weet Tonya zich op te werken tot een van de favorieten. Door een incident, waarbij haar rivale aangevallen wordt door een ingehuurde crimineel, is haar toekomst in de sport niet meer zeker. Een geweldige rol voor Margot Robbie, een zwaar onderwerp maar met heel veel zwarte humor gebracht. Niet te missen!

10. A Prayer Before Dawn (R: Jean-Stèphane Sauvaire)(2018) Intense film gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat je niet snel los laat. Pure cinema. In de Klong Prem-gevangenis zijn er tien regels. Als je ze schendt, is het bijna zeker dat je zult sterven. Als je ze niet schendt, zul je zeker sterven. Billy Moore zit gevangen in een van de beruchtste gevangenissen ter wereld, het beruchte ‘Bangkok Hilton’. Billy weigert om er te sterven en wordt een leerling van de dodelijk vechtkunst Muay Thai. In het proces vindt hij vriendschap die hem zal helpen op zijn ongelooflijke reis naar verlossing.

We kunnen wel stellen dat 2018 een goed filmjaar was. Deze lijst is door privé omstandigheden een heel stuk later gepubliceerd maar daarom niet minder interessant.

Onze score

Geef een reactie