De Kuthoer – 2019 – Telefilm 2020

Dat is nog eens een titel die lekker bekt. Je moet hem ook ferm uitspreken want dat dekt de lading. Deze eerste telefilm van het jaar gaat namelijk over anoniem, snoeihard en ongenuanceerd iemand uitschelden of bedreigen. Een heerlijke satire over een actueel thema wat je ook weer niet al te serieus moet nemen maar die wel wat thema’s op de kaart zet.

 

Femke (Katja Herbers) is auteur en columniste voor de Volkskrant en wordt elke dag geterroriseerd met dergelijke verwensingen op sociale media. Op een dag is ze het meer dan zat en neemt wraak op haar ‘reaguurders’.

Terwijl Femke het recht op vrijheid van meningsuiting predikt moet ze niets hebben van zielige mannetjes die veilig van achter hun laptop de meest ranzige en vernederende teksten op de sociale media kwakken. Eerst is de buurman aan de buurt. Het lijkt een aardige, behulpzame buurman maar zijn Facebook account laat iets heel anders zien. Als het eerste spreekwoordelijke schaap over de dam gaat het in rap tempo naar meer moorden.

Dat levert zeker in het begin een heel fijne film op met wat thriller en humor momenten. Dat weet de film echter niet lang vast te houden. De film begint wat te slepen en dan mis je toch net wat scherpte, een ontwikkeling die de boel op scherp zet, een twist. Na de eerste moorden is het meer van het zelfde terwijl het toch net allemaal net even wat scherper en geestiger of juist spannender had gekund. Herbers acteert wel overtuigend en de bijrollen zijn best aardig.

Het blijft toch allemaal net wat oppervlakkig maar wel vermakelijk. De komende woensdagen zijn er nog vijf Telefilms met het thema misdaad te bewonderen op de NPO.

2,5 ster

Filmfragment: Scenarioschrijver Daan Windhorst over moraliteit in zijn werk en De Kuthoer

2,5 ster

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
De Kuthoer - 2019 - R: Ivo van Aart
Beoordeling
21star1stargraygraygray

Geef een reactie