Michel Versus René – Uncut Gems -Netflix

Deze keer behandelen we de Netflix-film Uncut Gems met een weergaloze Adam Sandler. Vele kranten kopten meteen dat dit de eerste serieuze rol van komiek Sandler is maar dat is natuurlijk onzin. Dat deed hij eerder al in de film Punch Drunk Love (2002) en in The Meyerowitz Stories (2017) maar wat ze bedoelden te zeggen is dat dit de eerste serieuze hoofdrol voor Sandler is. En een hoofdrol is het want Sandler is de volle 2 uur en 15 minuten lang te zien en dat verveelt geen minuut.

De film is geregisseerd door de Safdie broers die eerder al Heaven Knows What (2014) en Good Time (2017) maakten. Good Time had ik graag gezien maar het is er nooit van gekomen. Dit is voor mij de eerste kennismaking met een film van de broers.

Besef je goed als je aan deze film begint dat het hoe dan ook op je zenuwen gaat werken en dat is ook precies de bedoeling.

Synopsis: Howard Ratner (Adam Sandler) is juwelier met een eigen zaak maar is ook gokverslaafd. Hij leent geld en sluit weddenschappen af terwijl louche schuldeisers achter hem aan zitten. Als Ratner dan ook de hand weet te leggen op een ongeslepen diamant (opaal) uit Ethiopië moet hem dat ook die financiële meevaller opleveren maar alles loopt anders dan gedacht.

M: Toen de film begon, vol vaart en een soundtrack die met de film meeliep (in mijn beleving wel 15 tot 20 minuten) werd ik daar bloednerveus van. Dat nerveuze en opgejaagde gevoel is precies wat de broers willen bereiken bij het publiek met de film. René, had jij dat gevoel ook?

R: Het mag dan de bedoeling zijn geweest maar het hyperactieve vond ik het meest vervelende van deze film. Het kwam op mij nogal hak op de tak en chaotisch over. Ik had het idee alsof de acteurs telkens moesten improviseren om maar iets te zeggen.

M: Ik moest er dus echt even inkomen maar toen ik er eenmaal in zat, dan is het ook wel meteen raak. Sandler is in deze film echt geweldig. Ik wist door eerder genoemde films wel dat hij het kon maar door de vele flauwe komedies die hij doorgaans aan de lopende band maakt zou je het haast vergeten. Het is een knappe rol want de film wordt volledig door hem gedragen en in zo’n tempo zou het heel makkelijk kunnen dat je dat snel zat wordt maar dat had ik helemaal niet. Sterker nog, je gaat eigenlijk steeds meer met hem meeleven. Natuurlijk, het is een lul. In alle opzichten, hij is grof, hij is ongemanierd, hij gaat vreemd maar op de een of andere manier weet hij steeds met alles weg te komen. René. moest jij er ook even in komen of niet?

R: Je blijft benieuwd waar alles toe zal leiden maar ik had echt moeite met zijn rol. Ik bedoel hoe dom en link kun je bezig zijn maar dat is waarschijnlijk een eigenschap die je als verslaafde bezit. Ik ben nooit een Sandler fan geweest maar dit is zeker een andere rol als dat ik van hem gewend ben. En toch vind ik het zelf geen superrol. Ik had soms het gevoel dat hij Pacino in spraak probeerde te imiteren.

M: Oh ja, dat gevoel had ik niet. Natuurlijk speelt hij ook hier weer een typetje maar ik heb wel het idee dat hij daar echt een eigen draai aan geeft en niet dat hij een acteur als Al Pacino probeert te imiteren.

M: Ondanks dat hij een ontzettende lul is, is het ook iemand met een aanstekelijk en bijna kinderlijk enthousiasme voor de dingen die hij doet, dat je tegen het einde bijna hoopt dat het hem nog lukt ook. Maar de Safdie broers laten ook meteen wel zien dat het een gevaarlijke wereld is waarin hij zich begeeft en dat vind ik er ook wel sterk aan.

R: Gokken op sport uitslagen enzovoort en tegelijkertijd een juwelierszaak runnen blijkt een gevaarlijke mix te zijn. De risico’s die de hoofdpersoon neemt zijn wel deels begrijpelijk. Als alles lukt is hij immers miljonair. Echter hij heeft een adres (juwelierszaak) dat elke schuldeiser lijkt te weten.

M: Ook viel mij het camerawerk en de strakke regie op. De film is zo druk en zo chaotisch dat je je bijna niet voor kunt stellen dat dit allemaal (tekst en beeld) al is vastgelegd en dat het bijna onmogelijk is om te regisseren. Ik vraag me ook af er ook nog geïmproviseerd is tijdens het draaien en of dat ze meerdere takes draaiden en daar de beste uit haalden? René, wat denk jij?

R: Ik gaf al aan dat ik het gevoel had dat er veel geïmproviseerd is en dit maakt het geheel misschien juist realistischer. Wel moet gezegd worden dat alle andere acteurs ook goed in hun rollen waren.

M: Absoluut, ook veel onbekende acteurs die juist daardoor heel authentiek overkomen. Ik vond Uncut Gems een goede film. Druk, chaotisch, hysterisch en heel erg opgefokt. Maar ontzettend goed gedaan. In alle opzichten. Spel, regie, camerawerk.

R: Ik vind het geen super film maar dat is ieders smaak voor zich. Ja, Sandler is beter dan anders maar wellicht is dat enkel omdat de flauwe komedies waar hij doorgaans in speelt een heel ander genre is dan waarin hij nu speelt.

Wij geven Uncut Gems 3 sterren

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Uncut Gems - 2019 - R: Benny en Josh Safdie
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie