Michel Versus René – Brightburn – Netflix

Brian en Mark Gunn respectievelijk de broer en neef van James Gunn (de regisseur van de Guardians of the Galaxy films) zijn beiden schrijver en producent en de stuwende kracht achter de film Brightburn. Een mix van horror en superhelden. Een thema wat al wel in de strips van DC voorkwam maar wat we nog niet eerder of wellicht nog niet zo vaak gezien hebben in films. De regie is in handen van David Yarovesky.

Synopsis: Een stel, Tori (Elizabeth Banks) en Kyle Breyer (David Denman) hebben een kinderwens maar kunnen hem niet vervullen. Op een avond vinden ze een baby in het bos en noemen hem Brandon (Jackson A. Dunn). Ze voeden hem op als hun eigen kind maar naarmate de tijd vordert blijkt al snel dat de jongen bovennatuurlijke krachten heeft en het is nog maar de vraag of hij geen kwaad in de zin heeft.

De trailer van Brightburn maakte mij destijds wel benieuwd naar deze film. De mix van horror en superhelden kende ik niet zo en het zag er wel goed uit. Helaas valt de film op een flink aantal punten tegen en dat is op zich jammer want voor mijn gevoel had er veel meer in gezeten. René, had jij dat gevoel ook?

R: Het Superman-verhaal maar dan met een negatieve wending is al meerdere keren gedaan in de DC-comics maar dan ging het wel over Clark Kent. Dit is precies hetzelfde verhaal echter heeft men de persoon een andere naam gegeven. Ik vroeg mij dan ook af of dit zo maar mocht want tja het verhaal en zeker het begin is niet erg origineel. Elke superman fan kan dit verhaal dromen. Het is een rage om superhelden slecht te maken. Zo is er nu ook een serie The Boys waarbij een superman-achtig persoon ook het slechte pad op gaat. Er was veel mogelijk maar niet alles is in deze film goed uit de verf gekomen.

M: Voor mijn gevoel zit het grote manco toch in het script. Er is veel aandacht aan de horror besteed maar te weinig aan het script. Er is te weinig achtergrond informatie over Brandon en waar hij vandaan komt. Daardoor komt zijn karakter ook niet uit de verf. Ook vond ik het acteerniveau onder de maat.

R: Het acteren was op sommige momenten echt tenenkrommend en er gebeurt te veel maar er word weinig tot niets uitgelegd. Om bij de superman vergelijking te blijven daar kreeg je informatie. Wat waren zijn krachten, hoe kreeg hij zijn krachten (door onze zon) en hoe leert hij er mee omgaan en wat zijn zijn zwaktes. In deze film lijkt het erop dat de kijker dit zelf moet invullen.

M: De horror ziet er wel gelikt uit. Soms te, meer dat het geen functie heeft. Maar andere scènes zien er weer verrassend goedkoop uit waardoor de film over het algemeen toch een beetje op een low budget B-film lijkt. Geen idee wat het budget voor deze film was maar ik denk toch genoeg om er niet uit te zien als een B-film. René, wat denk jij?

R: Sommige horror/gore elementen waren top maar het lijkt wel of al het budget enkel in die effecten is verdwenen. Een hoop handelingen en gebeurtenissen voegen niet veel toe aan het verhaal en lijken er in geplaatst te zijn om het horror element er in te houden. Er had zoveel meer gekund met de krachten. Zelfs suggestieve handelingen zouden gewerkt kunnen hebben. Je ziet een moord niet maar wel het gevolg.

M: Ook vond ik het personage Duncan niet zo geslaagd. Het zal de bedoeling geweest zijn dat hij een freak speelt maar ik had totaal geen ‘feeling’ met hem en met het gemis aan die karakterontwikkeling wordt het dan al snel een personage dat eerder gaat irriteren dan imponeren. Had jij dat ook René?

R: Ik had dit vrij snel. Ik dacht ook van, nou dit is geen slim jongetje aan zijn handeling en reacties te zien. Ik ga er vanuit dat Brandon handelde onder invloed van zijn ruimteschip maar hoe en waarom weet ik niet. Het getuigt niet van hoge intelligentie.

M: Ik vond de film nogal oppervlakkig. Meer een horror dan een superheldenfilm. Ook de mix is voor mijn gevoel niet helemaal geslaagd. Ik vond de film best vermakelijk en wat ik eerder al aangaf, de horror is wel geslaagd maar de rest niet.

R: Vermakelijk was de film wel. Ik noem het altijd ‘verstand op nul films’. Misschien is dit een opbouw naar een tweede deel geweest maar mocht dat het geval zijn dan hoop ik dat die film een stuk beter is.

Voor diegene die een DC voorbeeld willen zien :

https://www.youtube.com/watch?v=SmCLgAH2eVo

Dit is uit een DC videogame Injustice. Superman vermoord zonder blikken of blozen Shazam en regeert de wereld met angst.

Wij geven Brightburn 2 sterren.

Mocht je de film willen zien? Hij is te vinden op Netflix dus je hoeft er niet de deur voor uit!

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Brightburn - 2019 - R: David Yarovesky
Beoordeling
21star1stargraygraygray

Geef een reactie