Noura’s Dream – 2019 – Bioscoop

De Tunesische regisseur Hinde Boujemaa debuteert met Noura’s Dream. Hiervoor maakte ze de documentaire Ya Man Aach (2012) over de Jasmijn revolutie in haar eigen land. Ze kiest voor een precair onderwerp – namelijk overspel en scheiden. Op overspel staat vijf jaar gevangenisstraf in Tunesië.

Noura (Hind Sabri) is een sterke vrouw. Zelfverzekerd ook. En ze is verliefd. Op automonteur Lassaad (Hakim Boumsaoudi). Haar eigen man Jamel (Lotfi Abdelli) zit in de gevangenis. Hij is een notoire zakkenroller. Een boef, een nietsnut en nog dominant ook. Hoe anders is haar nieuwe liefde. Achter de rug van Jamel om zet ze de scheiding in gang en kijkt reikhalzend uit naar haar nieuwe leven. Een leven met liefde, met nieuwe kansen. Ze heeft het niet makkelijk. Ze heeft drie kinderen om voor te zorgen en maakt lange dagen in een wasserette om in haar onderhoud te kunnen voorzien.

Maar als Jamel plotseling vrijkomt – een presidentieel pardon – en voor haar deur staat moet ze haar geheime leven opgeven en is ze weer de onderdanige vrouw van de man waar ze allang niet meer van houdt.

Angstvallig laveert ze tussen twee werelden. Bang als ze is dat haar overspel uitkomt en ze achter de tralies verdwijnt. Als Jamel achter het bedrog komt, ontspint zich een machtsspel tussen de beiden mannen met Noura als inzet. Hoe ontvlucht ze haar leven en voorkomt ze gevangenisstraf. Dat valt niet mee in een land waar de man de dienst uitmaakt en waar corruptie hoogtij viert.

Noura’s Dream komt traag op gang. Sabri speelt speels en overtuigend en je snapt haar motieven. Het tweede stuk van de film is veel explosiever – een echte opleving – en stelt Noura voor een lastige keuze. Welke keuze dat is laat de film eigenlijk onbeantwoord. Je kunt er alleen maar naar gissen.

Als scheidingsdrama is de film niet heel sterk – er zijn er vele en ook vele malen beter – maar gezien door de ogen een van een Tunesische vrouw is het meteen een heel andere film. Ondanks het thema en de locatie is de film toch niet zo gelaagd en meeslepend als je zou verwachten, dan wel hopen.

3 sterren

Noura’s Dream is vanaf 30 april te zien op VOD-platform Picl

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Noura's Dream - 2019 - R: Hinde Boujemaa
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie