All That Heaven Allows – 1001 Films

Nummer 6: All That Heaven Allows (1955) – R: Douglas Sirk – Amerika

Naslagwerk: 1001 Films – blz 314

“Het enige wat mr. Sirk me heeft gegeven was zelfvertrouwen (…) Toen ik begon was ik heel onzeker (…) Hij zei: ‘Je kunt het’.” Rock Hudson – 1980

Douglas Sirk, geboren in 1879 als Hans Detlef Sierck in Duitsland. Zijn ouders kwamen uit Denemarken. Zijn carrière begon in 1934 en hij werkte voor de UFA – de grootste en belangrijkste filmstudio in Duitsland. In 1937 verhuisde hij naar de Verenigde Staten en veranderde zijn naam in Douglas Sirk (wat veel internationaler klonk) en begon daar vanaf 1942 films in Hollywood te maken. Hij maakte vooral naam met films geschoten in Technicolor. Een techniek die vooral zorgde voor verzadigde kleuren. All That Heaven Allows is ook in Technicolor geschoten.

De knappe en niet onbemiddelde weduwe Cary Scott (Jane Wyman) wordt verliefd op de veel jongere tuinman Ron Kirby (Rock Hudson). De kinderen van Scott hebben geen tijd voor haar en ze heeft het gehad met het bekrompen middenklassemilieu. Het nieuwe stel krijgt te maken met roddels en een pijnlijke breuk.

Bij het zien van deze film schoot me meteen een andere film te binnen. Far From Heaven (2002) van Todd Haynes. Het blijkt dat deze film met een bijna identiek uitgangspunt is gemaakt en een eerbetoon aan Douglas Sirk is. Cameraman Edward Lachman gebruikte dezelfde Technicolor techniek.

In de film is Scott een oudere weduwe die op een jongere man valt. In werkelijkheid was Wyman pas 37 jaar en Hudson 30 jaar. Iets wat wel opvalt in deze film en daardoor ook niet helemaal geloofwaardig overkomt.

Zowel Wyman als Hudson overtuigen in deze film. Visueel is de film erg overtuigend door de Technicolor. Het levert prachtige kleuren op. De decors, belichting en kostuums zijn allemaal prachtig. Het is een mooie film waarin vorm en inhoud in evenwicht zijn. Het is een romantische film die misschien door de Tecnicolor ietwat potsierlijk en mierzoet aanvoelt. Dat is het niet, de film is eigenlijk best heel kritisch en het kent ook best wat cynische humor. Je moet er wel van houden natuurlijk maar het is een film die gezien mag worden.

Andere bekende films van Sirk zijn: Magnificent Obsessions (1954), Written on the Wind (1956), The Tarnished Angels (1958) en Imitation of Life (1959).

Onze score

Geef een reactie