Captain Phillips – 2013 – Archief

  • Captain Phillips onlangs weer gezien en ik had precies dezelfde ervaring zoals ik destijds omschreef in deze recensie uit 2013.

Richard Phillips (Tom Hanks) is de kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama dat in 2009 door Somalische piraten werd gekaapt.

Dit waargebeurde verhaal is geregisseerd door Paul Greengrass en hij levert daarmee een van de beste films van 2013 af. Deze film combineert de rauwheid, authenciteit  van eerdere films van Greengrass (Bloody Sunday en United 93) en de snelle montage van de Bourne films.

Vanaf het allereerste begin zit je meteen in het verhaal en de film werkt naar een onderhuidse spanning en emotie toe die zijn weerga niet kent. Hanks is erg goed in deze film die zijn rol ingetogen maar overtuigend speelt. Maar de acteurs die de Somalische piraten spelen zijn misschien nog wel beter en zorgen ervoor dat alle karakters in balans zijn.

Ook in deze film kiest Greengrass voor een bijna documentaire stijl waarbij de cameravoering er steeds heel dicht op zit. Ook kiest hij ervoor om de kant van beide partijen te belichten zonder te oordelen. Dit trekt je nog meer in het verhaal en de personages. Geen dik aangezet sentiment of patriottistisch spektakel en dat werkt in het voordeel van de film.

Met zijn 134 minuten lijkt de film aan de lange kant maar zo voelt het niet. De film werkt naar een ijzingwekkende climax toe en ik kan je vertellen dat het zweet me uitbrak in de laatste vijftien minuten van de film. Ik had eerlijk waar een natte rug van de spanning.

Het einde van de film is sterk omdat je hier de hartverscheurende nasleep ziet van een traumatische ervaring. De scène is juist zo sterk omdat de rol van trauma arts door een echte trauma arts gespeeld wordt. De tranen biggelden over mijn wangen en wat was ik stil door die laatste minuten.

Ik bleef nog lang stil en verdwaasd in mijn bioscoopstoel zitten. Dit was een ervaring die ik al een tijdje niet meer zo gevoeld had.

4 sterrenOnze score
Samenvatting
Datum
Film
Captain Phillips - 2013 - R: Paul Greengrass
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie