Mission: Impossible 1 – 6 (1995 – 2018) Archief

Je zou Ethan Hunt met gemak kunnen vergelijken met de Britse James Bond. Het zijn beide spionnen, voor de duvel niet bang, charmant en gewild bij de vrouwen. In 1996 begon deze Amerikaanse filmreeks met Tom Cruise in de hoofdrol en met steeds een nieuwe opdracht en een nieuw team. Gebaseerd op de gelijknamige televisieserie die liep van 1966 tot en met 1973 is deze filmreeks meer van deze tijd, dat wil zeggen van de jaren 90 tot en met 2015.

Mission Impossible – 1996 – Regie: Brian de Palma

Het eerste deel uit de reeks is eigenlijk nog het meeste een echte spionagefilm zoals we die kennen van de klassiekers uit de jaren 60 en 70. Om die reden is het niet echt verrassend dat Brian de Palma voor de eerste film de regie voor zijn rekening nam. Brian de Palma is toch een van de meer klassiekere regisseurs die al vele thrillers op zijn naam had staan en met dit materiaal prima uit de voeten kan.

In deze film leren we het eerste team kennen dat wordt aangestuurd door Jim Phelps (Jon Voight), zijn vrouw Claire (Emmanuele Beart) en Luther (Ving Rhames) die een vast teamlid zal worden en natuurlijk Ethan Hunt (Tom Cruise). In deze film loopt een geplande “diefstal” van een computerdiskette met de identiteit van geheim agenten verkeerd af en moet Ethan alles in het werk stellen om te achterhalen wie er achter de moord op zijn teamleden zit.

Het levert een spannende en degelijke spionnenfilm af die de opmaat zal blijken voor een tweede deel.

Mission Impossible 2 / MI:2 – 2000 – Regie: John Woo

Vier jaar later kwam het tweede deel uit. Ditmaal onder regie van John Woo. Deze Chinese regisseur die in Hollywood naam maakte met actionpacked films als Hard Target, Broken Arrow en vooral Face/Off zet met dit tweede deel gelijk een toon naar veel meer actie en minder spionage.


Dat levert een adrenaline pompende film op die echter door de overdosis actie en een gebrek aan een goed en solide verhaal toch enigszins teleurstelt. Het verhaal over de zoektocht naar een genetisch gemanipuleerd virus die in verkeerde handen is gevallen is toch ietwat vergezocht en de actie scènes die er weliswaar overtuigend uit zien, zijn ook wel een beetje ‘over the top’ en ongeloofwaardig. Gelukkig maakt de bloedmooie Thandie Newton als de love interest een hoop goed. Voor het succes van de filmreeks maakte het niet uit want er zou een derde deel verschijnen.

Mission Impossible 3 – 2006 – R: J.J. Abrams

Het zou zes jaar duren voor het derde deel zou verschijnen maar met J.J. Abrams als regisseur en Philip Seymour Hoffman als de badguy word een hoop goed gemaakt. Wat zeg ik, een hoop, een hele hoop !

Hier is de balans van spionage en geloofwaardige actie weer helemaal terug. Ook maken we kennis met de vrouw van Ethan Hunt Julia (Michelle Monaghan) en maakt Benji (Simon Pegg) als de techneut zijn opwachting. Deze derde film uit de reeks is extreem spannend, inventief maar op zijn tijd ook grappig. Dit zou de opmaat zijn voor het vervolg van de filmreeks.

Mission Impossible 4 – Ghost Protocol – 2011 – R: Brad Bird

Brad Bird lijkt een vreemde keuze voor deze vierde film want Bird kennen we toch vooral als animator van Disney en Pixar films. Dit zou zijn eerste grote niet animatie film worden en eerlijk is eerlijk, dat doet hij niet onverdienstelijk.

In deze film moet het hele team op de vlucht slaan na een mislukte geheime missie in het Kremlin. In dit deel doet agent Brandt (Jeremy Renner) zijn intrede die een belangrijk deel uitmaakt van Hunt zijn verleden. Brand zal ook een vast teamlid worden. In deze film zit de geweldig spectaculaire scène op de Burj Khalifa (het hoogste gebouw in Dubai) waarbij Cruise wederom zijn stunts zelf doet.


Mission Impossible 5: Rogue Nation – 2015 – R: Christopher McQuarrie

Voor dit vijfde deel nam Christopher McQuarrie de regie voor zijn rekening. McQuarrie zal niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen maar Cruise en McQuarrie gaan al een tijdje terug. Naast regisseur is hij vooral ook scenarioschrijver en schreef hij de films Valkyrie, Jack Reacher, Edge of Tomorrow. Allemaal films waarin Tom Cruise de hoofdrol speelde.


In dit deel wordt het IMF ontheven van al zijn taken en gaat Ethan Hunt achter een schimmige organisatie The Syndicate aan. In dit deel maken we kennis met de Zweedse Rebecca Ferguson die een belangrijke schakel is tussen het IMF en The Syndicate. Deze prachtige actrice voegt echt wat toe aan dit deel en haar schimmige loyaliteit aan het IMF of het Syndicate blijft lang onduidelijk. Benji krijgt in dit deel een grotere rol en wordt een echte agent ‘in the field’ en hij zorgt weer voor de lach. Een heerlijke film die ondanks zijn 131 minuten niet te lang aanvoelt.

Mission Impossible 6: Fallout – 2018 – R: Christopher McQuarrie

Deel zes staat ook onder regie van McQuarrie. In dit zesde deel ook weer nieuw personages zoals August Walker (Henry Cavill) en The White Widow (Vanessa Kirby). Na een mislukte missie gaat Walker mee om het team bij te staan maar vooral om het te controleren. Er dreigt nucleair terrorisme en het is een race tegen de klok. Dit deel ontbeert de humor zoals we die in vorige delen wel zagen en is wat meer recht toe, recht aan. Spannend is het wel.

Kortom, Mission Impossible heeft zich als reeks bewezen en heeft heel knap een aantal vaste pijlers waaronder de rollen als vaste teamleden (Pegg, Rhames en Renner) maar ook de wetenschap dat Cruise veel van zijn stunts zelf doet maakt de reeks keer op keer heel interessant en zeer genietbaar voor een heerlijke middag of avond in de bioscoop.

Onze score

Eén antwoord op “Mission: Impossible 1 – 6 (1995 – 2018) Archief”

Geef een reactie