Marionette – 2020 – Bioscoop

Marionette begint naargeestig als al in de eerste minuten van de film een man zichzelf in brand steekt. De stemmen in zijn hoofd zeggen hem dat te doen. Niet veel later zien we Marianne Winter (Thekla Reuten) op de luchthaven van Schotland. In een voice-over horen we haar zelf afvragen waarom ze hier is. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat ze op weg is naar een nieuwe werkgever. Als kinderpsycholoog maakt ze daar kennis met de tienjarige Manny (Elijah Wolf) die beweert dat hij de toekomst kan controleren en beïnvloeden. Ze raakt al snel in de ban van het kind die constant verontrustende tekeningen maakt die over de toekomst van Marianne lijken te gaan. Als ook nog eens blijkt dat de man die zich aan het begin van de film in brand stak, Dr. McVittie (Peter Mullan) de voorganger van het ventje was dreigt Marianne de grip op haar leven en de realiteit kwijt te raken.

In flashbacks zien we dat Marianne haar man heeft verloren in een tragisch ongeluk. Ze probeert hier weer een nieuw leven op te bouwen en gaat naast haar werk ook naar het plaatselijke café en bezoekt een boekenclubje waar ze de charmante Kieran (Emun Elliott) leert kennen. De film leunt grotendeels op het karakter van Marianne en haar mysterieuze band met Manny. Het idee dat een jongen van tien haar volledig in zijn macht heeft is opwindend en spannend. Het begint allemaal vrij onschuldig met de tekeningen maar het lijkt er steeds meer op dat Manny daadwerkelijk over haar toekomst kan beslissen. Het is jammer dat het verhaal uiteindelijk ten onder gaat aan een overdaad aan filosofisch geneuzel, metaforen en religie. Het is overigens allemaal vakkundig in beeld gebracht. De regisseur weet er op zijn tijd ook wel een spannende film van te maken maar kan dat helaas niet de hele film vasthouden. Het zal de bedoeling van de regisseur zijn geweest om het einde van de film zo vaag mogelijk te houden zodat een ieder er zijn eigen invulling aan kan geven.

Regisseur Elbert Strien die het scenario samen met Ben Hopkins schreef baseert zich op zijn eigen korte film Marionettenwereld uit 1993. De film won een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival en de wens om er ooit een lange Engelstalige film van te maken bleef. Na het regisseren van enkele afleveringen van series en de films Zwart Water en Oom Henk begon de wens vorm te krijgen. In eerste instantie zou het een echte Hollywoodproductie worden waar zelfs Matt Damon aan mee wilde werken. Met een budget van 9 miljoen bleek dat niet haalbaar alleen als er hele stukken uit het script gelaten moesten worden. Uiteindelijk besloot van Strien om de film in Europa te gaan maken en het script redelijk in tact te laten. Thekla Reuten kwam aan boord en een handvol Engelse acteurs als Mullan en Wolf die niet onverdienstelijk acteren. Na een jarenlang traject kwam de film toch van de grond en was in 2019 gerealiseerd. Marionette zal niet voor iedereen zijn maar eigenzinnig is de film in ieder geval wel.

De wereldpremière van Marionette op 29 september is op het Nederlands Filmfestival en draait vanaf 1 oktober in de bioscoop.

3 sterren

Met dank aan Triple P Entertainment

Onze score