QT8: The First Eight – 2019 – Bioscoop

Je kan het je bijna niet voorstellen maar regisseur Quentin Tarantino heeft pas 9 films op zijn cv staan. In onze collectieve beleving moeten dat er veel en veel meer zijn. Wat sommige mensen misschien niet weten of vergeten zijn dat hij begon als scenarioschrijver en dat veel van die films aanvoelen als een echte Tarantino film.

Het komt allemaal aan bod in deze conventionele maar heerlijke documentaire over een regisseur die vooral een groot filmliefhebber is.

De documentaire is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken en periodes. In elke periode komen de acteurs, producenten, crew en vrienden en bekenden aan het woord. En dat zijn er veel. Denk aan Michael Madsen, Jamie Foxx, Samuel Jackson, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth. Alsof iedereen in de rij stond om over hem te vertellen. En Tarantino is natuurlijk loyaal aan hen. En de film zit vol smeuïge anekdotes. Te leuk om hier te verklappen. Daarvoor moet je hem vooral gaan bekijken.

De films die Tarantino schreef tussen Reservoir Dogs – 1992 (zijn debuutfilm) en Jackie Brown (1997) in zijn True Romance (1993), Natural Born Killers (1994) en From Dusk Till Dawn (1996). Met een gastrol in de komedieserie Golden Girls verdiende hij 20.000 $ wat hij gebruikte om Reservoir Dogs op poten te zetten.

Hoofdstuk 1 ‘The Revolution’ focust vooral op de ‘mannenfilms’ met Reservoir Dogs en Pulp Fiction (1994). Veel geweld, hilarische dia- en monologen en veel oneliners. Natuurlijk ontbreken de filmclips niet. Om veel van die clips werd dit in eerste instantie een documentaire met een 18+ rating maar werd later verlaagd naar 16 jaar.

Hoofdstuk 2 ‘ Badass Women & Genre play’ focust op de ‘vrouwenfilms’ waaronder Jackie Brown (1997), Kill Bill 1 en 2 (2003/4). Actrice Uma Thurman wordt zijn muze. Helaas ontbreekt zij in deze documentaire. We zien hem aan het werk op de set waar hij de ene keer alles van zijn acteurs vraagt en ze de andere keer alle vrijheid geeft.

Hoofdstuk 3 ‘Justice’ zijn de ‘gerechtigheidfilms’ waar Inglourious Bastards (2009), Django Unchained (2012) en The Hateful Eight (2015) toe gerekend worden. Tarantino houdt zo van films dat hij alle stijlen opnieuw in de blender gooit en daar weer een volledig origineel verhaal van maakt.

Wat op zich wel een leuke visuele vondst is dat bij elke acteur door middel van logo’s te zien is in welke films hij of zij meespeelde. Iets wat in een bioscoop ongetwijfeld nog beter tot zijn recht komt.

Naast de vele anekdotes die voorbij komen is er één verhaal dat niet onbesproken mag blijven en dat is de zakelijke en persoonlijke band tussen Tarantino en producent Harvey Weinstein. De gevallen producent die door vele vrouwen in de #MeToo affaire van misbruik wordt beschuldigd. De eerste acht films werden geproduceerd door Weinstein en de zaak liep toen al een hele tijd. Tarantino ‘zegt’ hier wel wat interessante en opmerkelijke dingen over. Hij is helaas niet lijfelijk te zien in deze film. Uiteindelijk laat ook hij Weinstein publiekelijk vallen en maakt hij zijn laatste film Once Upon a Time in Hollywood bij Sony die als producent optreedt. Nu is het afwachten of hij inderdaad stopt na zijn tiende film zoals hij heeft aangekondigd.

QT8: The First Eight van documentairemaakster en regisseur Tara Wood kent ook een andere titel: 21Years: Quentin Tarantino. Dat komt omdat zij in 2014 onder dezelfde titel een documentaire uitbracht over regisseur Richard Linklater. QT8 was er bijna niet gekomen omdat die door de #MeToo affaire en de hele nasleep ervan (Weinstein was ook hier producent) bijna uit haar handen glipte. Het was Tarantino zelf die ervoor zorgde dat de film toch gered kon worden.

QT8: The First Eight is een onderhoudende documentaire die heerlijk wegkijkt en in de eerste plaats door fans van de regisseur bekeken zal worden. De uitkomst daarvan zal bij menig fan zijn dat hij of zij de films van de meester weer zo snel mogelijk willen zien. Voor degene die kennis maken met de regisseur kan de uitkomst bijna niet anders zijn dan bij de eerste groep en daarmee is de documentaire op alle fronten geslaagd.

3,5 ster

QT8: The First Eight draait vanaf 1 oktober in de bioscoop

Met dank aan Periscoop Films

Onze score

Geef een reactie