Police – 2020- Bioscoop

Drie politieagenten worden ieder vanuit hun eigen perspectief gevolgd in Police, de nieuwe film van regisseur Anne Fontaine (Coco avant Chanel – Les Innocentes). Virginie (Virginie Efira), Aristide (Omar Sy) en Erik (Grégory Gadebois) hebben ieder zo hun problemen en hebben ook allemaal hun eigen karakter. Virginie zit in een moeilijk huwelijk en heeft een affaire met Aristide. Die is op zijn beurt weer een flierefluiter maar heeft moeite om alle heftigheid van zijn werk van zich af te schudden. Erik zit in een huwelijk dat aan een zijden draadje hangt en heeft daarbij een alcoholprobleem.

Fontaine laat in een knappe montage verschillende scènes terugkomen die steeds vanuit een ander perspectief vertoond worden.

Afhankelijk van het personage. Tegelijkertijd voelt het ook een beetje gemaakt en gekunsteld aan omdat je je als kijker afvraagt waarom daarvoor gekozen is. Halverwege de film laat de regisseur die stijl een beetje los en begint eigenlijk het tweede verhaal waarbij de drie agenten een asielzoeker uit Tadzjikistan naar het vliegveld moeten rijden om daar het land uit gezet te worden. Met name Virginie die Asomidin Tohirov (Paymaan Maadi) ophaalt uit het asielzoekerscentrum, krijgt gaandeweg gewetensbezwaar omdat ze voelt dat ze daarmee zijn leven in gevaar brengt.

Waarom die bezwaren juist tijdens deze autorit naar boven komen drijven blijft onduidelijk en ook het onderlinge gekissebis tussen de drie agenten lijkt er een beetje bijgesleept. Waarschijnlijk moest de montage in de eerste akte ons doen geloven dat al hun problemen en bagage tot deze climax kunnen leiden.

Er wordt wel overtuigend geacteerd en dat maakt gelukkig een hoop goed maar het script en met name het einde laten te wensen over. Na een sterke eerste helft raakt Fontaine zelf halverwege en op het eind van de film de draad kwijt en wist ze zelf ook niet zo goed waar het naartoe moest met Police.

3 sterren

Police draait vanaf donderdag 26 november in de bioscoop

Met dank aan FilmInc.

Onze score

Geef een reactie