Nomadland – 2020 – Bioscoop

Nomadland, een film die uit zou komen in de bioscoop, die drie Oscars won en uiteindelijk te zien is via Disney+. Een streamingdienst nota bene. Het zijn de naweeën van de pandemie. Gelukkig is de film vanaf vandaag in de bioscoop te zien. Want dat is het waard.

Fern (Frances McDormand) is na het overlijden van haar man en sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 alles kwijt geraakt. Ze koopt een camper en trekt door het ruige westen van Amerika. Op haar weg ontmoet ze andere nomaden en hopt van de ene job naar de andere.

De Chinese regisseur Chloé Zhao die in 2017 debuteerde met The Rider en nu een Oscar voor Beste Regie en voor Beste Film – als mede-producent – won, imponeert met dit verstilde drama. De film is gebaseerd op het non-fictieboek Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century van Jessica Bruder.

Bron foto: Filmdepot

In de film zitten echte nomaden die niet zozeer een rol spelen maar meer deel uitmaken van het geheel. Dikwijls heb je als kijker het idee dat je naar een documentaire in een film zit te kijken. Naadloos lopen de echte levensverhalen over in het fictieve verhaal wat Zhao ons voorschotelt. Laat het maar aan een actrice als McDormand over omdat geloofwaardig op beeld te krijgen. Alsof het allemaal zo uitgeschreven is. Ze weet met haar timing en mimiek de conversatie zo te vertalen dat het geschikt is voor het witte doek. Ze won niet voor niets een Oscar voor haar rol. Daarnaast zitten er ook wat fictieve verhalen in zoals die met Dave (David Strathairn) en haar zus Pam. Het is vooral de persoonlijke zoektocht van Fern die we te zien krijgen.

Narratief en plottechnisch gebeurt er niet zo gek veel maar de prachtige beelden, de boodschap – het gebrek aan een sociaal vangnet en financiële middelen -, en de ‘echte’ verhalen zetten je wel aan het denken. In een rustig tempo kun je jezelf, in al dit alles onderdompelen. De film had misschien iets meer dramatische impact kunnen hebben maar het voelt in deze film zeker niet als een gemis.

Nomadland is misschien niet aan iedereen besteed maar als je van pure cinema houdt en veel in de filmhuizen te vinden bent, moet je deze zeker gaan zien.

3,5 ster.

Onze score

Geef een reactie