The 355 – 2022 – Bioscoop

Regisseur Simon Kinberg debuteerde in 2019 met X-Men: Dark Phoenix. Voor die tijd was hij vooral als schrijver en producent actief. Zo schreef hij onder meer scripts voor diverse X-Men-films maar bijvoorbeeld ook voor de films Mr. and Mrs. Smith en Sherlock Holmes. Onlangs trad hij nog op als uitvoerend producent van de film Death on the Nile. Weet hij als regisseur te overtuigen met zijn The 355?

Spionagefilms, ze zijn er in alle soorten en maten. Je kent ze vast wel: James Bond, Ethan Hunt, Jack Reacher enzovoort. Doorgaans werken ze alleen en soms in teamverband. In The 355 zijn het voor de afwisseling voornamelijk vrouwelijke spionnen samen, die door het lot bepaald, op een gegeven moment wel moeten samenwerken om de ‘drive’ waar het in deze film om draait, in handen te krijgen. Met deze drive is het mogelijk om alle technologie in de wereld te manipuleren. Met deze drive kan WWIII in gang gezet worden, zo klinkt het uiterst serieus. Kinsberg kon rekenen op een topcast met klinkende namen als Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger, Lupita Nyong’o en Fan Bingbing.

De film werkt volgens de beproefde formule van een standaard spionage verhaal. De film opent met een mislukte deal waardoor de drive in verkeerde handen valt. Binnen de kortste keren zitten er verschillende ‘bad guys’ en spionnen achter deze drive. Daarna zet de film in op de hoofdpersonages, met name Mason ‘Mace’ Brown (Chastain) en de Duitse geheim agent Marie (Kruger). Daarna worden vervolgens netjes de andere spionnen aan ons voorgesteld zoals Khadijah (Nyong’o), die hoe toevallig een computerspecialist is en Graciela (Cruz), die psycholoog is en eigenlijk per toeval bij de groep terechtkomt.

Bron foto: Filmdepot

In thuisland Engeland waar de film al in de bioscopen te zien is, werd de film door de critici aldaar met de grond gelijk gemaakt. En eerlijk is eerlijk, we hebben het allemaal al eens eerder en beter gezien. En twee uur voor een film waarin iedereen achter een ‘drive’ aanhobbelt is echt teveel van het goede. En te lang. Deze film had echt in 90 minuten klaar moeten zijn.

De actrices spelen hun rol allemaal wel aardig maar daar redt je een film niet mee. Het blijft allemaal te oppervlakkig en te voorspelbaar. Vermakelijk is het wel en er zit genoeg actie in, maar het maakt te weinig indruk om echt te blijven hangen. Het einde van de film hint wel op een vervolg maar het lijkt me sterk dat die er nog komt. Ideaal voor een streamingdienst maar je hoeft er niet voor naar de bioscoop.

2,5 ster.

Onze score

Geef een reactie