Die Wannsee Konferenz -2022 – Bioscoop

In een villa aan de Berlijnse Wannsee werd op 20 januari 1942 onder leiding van Reinhard Heydrich, hoofd van de Sicherheitsdienst, vergaderd over hoe zo efficiënt mogelijk elf miljoen Europese Joden vermoord konden worden.

Als er niet twee jaar na de oorlog, één van de notulen van die vergadering was teruggevonden, dan had de wereld waarschijnlijk niet geweten welke gruwelen daar besproken werden. De overige 29 notulen zijn door nazi’s vernietigd. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om genocide op de Joden. En dan te bedenken dat ze er in anderhalf uur uit waren. In de film wordt het gebracht als de ‘eindoplossing van het het Jodenvraagstuk.

Regisseur Matti Geschonneck levert samen met de twee scenaristen Magnus Vattrodt en Paul Mommertz een ijzersterke als wel een ijzingwekkende film af. Mede door de strakke regie, het script, de acteerprestaties, de aankleding en het besef dat er uiteindelijk ruim zes miljoen Joden zijn vermoord, kun je niet anders concluderen dat deze film wel heel dicht bij de waarheid komt. Het kan niet anders dan dat de makers wel iets van artistieke vrijheid hebben genomen voor het verhaal, om dramaturgische redenen maar dat doet verder niets af aan de boodschap.

Bron foto: Filmdepot

Omdat de film deels op één locatie is opgenomen en feitelijk alleen een vergadering laat zien – met enkele kleine pauzes waarin de SS ambtenaren en nazi’s zich tegoed doen aan koffie, zalmrolletjes en glazen cognac – heb je soms het idee naar een toneelstuk te kijken. Ook de ambtenaren met een geweten proberen Heydrich nog op andere gedachten te krijgen. Met name Philipp Hochmair die de rol van Heydrich speelt maakt indruk. Hij geeft hem een bepaalde innemendheid mee om zo iedereen mee te krijgen, terwijl je weet dat het een gruwelijke man moet zijn geweest. Niet voor niets was zijn bijnaam ‘de slager van Praag’. Ook zijn criticasters leveren sterk spel in de film.

Desondanks blijft de film boeiend en intrigerend. Het is allemaal zo klinisch dat het bijna surrealistisch wordt en daarom uiteindelijk voor de kijker ook wel abstract. Want hoe gruwelijk de uitkomst ook is, de Holocaust zelf blijft buiten beeld. Maar dat maakt de film misschien juist wel zo sterk.

3, 5 ster

Die Wannsee Konferenz draait nu in de bioscoop

Onze score

Geef een reactie