Ninjababy – 2021 – Bioscoop

Ninjababy van regisseur Yngvild Sve Flikke was de openingsfilm van het Zeeuwse Film by the Sea vorig jaar en was ook al eerder te zien op het Leiden International Film Festival. De film won ook al verschillende Europese prijzen.

Rakel (Kristine Kujath Thorp) is een twintiger die vele dromen heeft. Zo wil ze nog astronaut, bierproever, globetrotter, jachtopziener en striptekenaar worden. Bier drinken en tekenen, kan ze van die vijf het beste. Ze is het type lang leve de lol, heeft one-night stands, is ongegeneerd en heeft een aparte kijk op het leven. Ondanks de voorbehoedsmiddelen die ze trouw inneemt, blijkt de 23-jarige Rakel plots zes maanden zwanger te zijn.

Eerst denkt ze dat het van de judoleraar Akido Mos (Nader Khademi), zoals ze hem noemt, moet zijn. Deze Indiër ruikt naar boter en laat haar ‘grensoverschrijdend’ klaarkomen. Maar dat was pas een paar weken terug. Uiteindelijk komt ze uit bij Pik Jezus – zo noemt ze een one-night stand – (Arthur Berning), een andere kandidaat die liever de lusten dan de lasten heeft, en haar bij het nieuws dat ze zwanger is, de schuld van alles geeft. Rakel kan geen abortus meer nemen maar moeder worden staat niet op haar bucketlist. Ze zoekt naar adoptieouders, polst bij haar halfzus of die een kleine wil, maar de oplossing komt uiteindelijk uit onverwachte hoek.

Bron foto: Filmdepot

Ondanks de gitzwarte humor en de ongegeneerdheid van de karakters schuilt er wel degelijk een serieus verhaal in de film. Het kaart actuele thema’s aan zoals het idee dat iedere jonge vrouw moeder wil worden, of dat als de verwekker niet thuis geeft de vrouw dan maar voor het kind moet zorgen. De film durft ze allemaal aan te snijden en dat is ook wel eens verfrissend.

De film is gebaseerd op de graphic novel Fallteknik (Valtechniek) van Inga H. Sætre die ook enkele van de animaties verzorgde. De film is een combinatie van live-action, animaties, klei-animatie en droomsequenties. Zo is Ninjababy, de foetus, ook een geanimeerd personage die zich grofgebekt en vol zwarte humor door de film heen begeeft. Thorp speelt Rakel geloofwaardig en bijzonder geestig. Persoonlijk kan ik wel genieten van personages die geen blad voor de mond nemen en alles benoemen zoals het in ze opkomt. Of dat nu in een film of boek is, het is heerlijk. Dat ze opgemerkt is blijkt wel uit haar rollen in de grote, ook Noorse film The North Sea (2021) en het nog te verschijnen The Great Silence.

Ninjababy is een heerlijke coming-of-age film vol humor en bijtende teksten. De film heeft ook nog een verhaal te vertellen. Je kunt de film gerust gaan kijken in de bioscoop.

3,5 ster

Ninjabay draait vanaf donderdag 21 april in de bioscoop

Onze score

Eén antwoord op “Ninjababy – 2021 – Bioscoop”

Geef een reactie