In Memoriam: Ray Liotta

Dat uitgerekend een van de jongste acteurs uit de film Goodfellas plotseling overlijdt op 67-jarige leeftijd is wel heel wrang. Van Al Pacino (82), Robert De Niro (78) en Joe Pesci (79) had ik het eerder verwacht. Ik was dan ook met stomheid geslagen toen ik gisteren het bericht zag, dat hij overleden was. Hij was nota bene een film in de Dominicaanse Republiek aan het opnemen.

Bron foto: TMDB

Ik moest ook meteen aan Goodfellas (1990) denken. De gedenkwaardige rol van Henry Hill in de film van Martin Scorsesse, zette hem meteen op de kaart. Een maffiosi met nogal psychopathische trekjes. Met zijn Italiaans-Amerikaanse achtergrond paste hij perfect in dat soort rollen. De “Funny How” scène is natuurlijk legendarisch. Het is Joe Pesci die hier schittert maar zonder het geweldige tegenspel van Liotta was deze scène nooit zo goed geworden. Je kunt hem hieronder zien:

Misschien dat hij later tegen wil en dank dat soort rollen speelde maar uiteindelijk was hij divers genoeg om ook meer te laten zien.

Klik hier voor de reünie met een deel van de cast bij het 25-jarig jubileum van Goodfellas

Klik hier voor een kort ImdB overzicht van de acteur.

De knappe acteur met de opvallende ogen speelde elke rol met een intensiteit die je graag ziet bij een acteur. Welk genre dat ook was. Ray Liotta, misschien niet voor iedereen meteen een klinkende naam, maar bijna iedereen heeft hem wel eens in een film gezien die hem of haar bij is gebleven.

Er staan maar liefst 126 films op zijn cv. Dat is inclusief de films waar hij voor gecast was, die in productie staan en die net zijn afgerond. Daarover later meer. De laatste film die ik van hem zag was The Many Saints of Newark, ook daarin speelde hij een maffiosi. Maar ook weer een heel goede rol. Zoals gezegd, zijn doorbraak was Goodfellas, daarvoor speelde hij nog in Field of Dreams, de romantische dramafilm met Kevin Costner. Andere films waarin hij zowel zijn komische als zijn dramatische kant liet zien zijn onder andere: Article 99 (1992), Corrina, Corrina (1994), Copland (1997), A Rumor of Angels (2000), No Sudden Move (2021).

Maar ook de actie en thrillers waar hij in mee speelde zijn onder andere: Hannibal (2001), Blow (2001), Narc (2002), Identity (2003).

En dan nog de films die op stapel staan, waarvan op dit moment nog onduidelijk is of die allemaal uitkomen of afgerond kunnen worden:

  • Black Bird. Serie. Uit de koker van schrijver Dennis Lehane. Komt uit op AppleTV+
  • El Tonto. Een komedie die reeds is afgerond.
  • Cocaine Bear. Misdaad. Reeds afgerond. Voor FilmVandaag schreef ik er dit artikel over.
  • The Substance. Drama. Staat in de steigers. Nog niet veel over bekend.
  • Dangerous Waters. De film die hij nu aan het opnemen was. Onbekend of zijn rol in de film blijft.
  • April 29, 1992. Een dramafilm met Scott Eastwood. Onbekend wat hier mee gaat gebeuren.

Ray Liotta, een geweldig intense acteur die vele rollen speelde en aankon. Het waren niet allemaal meesterwerken maar we gaan hem zeker missen. En nu ga ik snel weer Goodfellas aanzetten. Funny how?

Onze score

Geef een reactie