Michel Versus René – Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022 – Bioscoop

We mochten weer naar de bioscoop en hoewel we er lang op moesten wachten werd het wel beloond. De nieuw Doctor Strange. Deel een dateert al weer van 2016 maar het personage dook wel op in andere Marvel-films. Toch werd het wel tijd voor een vervolg. De film uit 2016 verraste ons vooral met special-effects die we nog niet eerder gezien hadden. Regisseur Scott Derrickson gaf het regiestokje over aan regisseur Sam Raimi en die gaf er met zijn horrorverleden een heel andere draai aan. Gek genoeg komt Derrickson zelf uit die hoek. Toch besloot hij het vervolg niet zelf te regisseren.

Als voorbereiding – en ik heb jouw advies ter harte genomen René – heb ik eerst de serie WandaVision gekeken. Zij heeft een nogal belangrijke rol in deze film. De laatste Spider-Man-film hadden we natuurlijk al gezien en ook die film is belangrijk. De film opent als Strange in zijn universum opeens een andere superheld tegenkomt. America Chavez (Xochitl Gomez) lekkere naam om uit te spreken ook, die de gave bezit om door de verschillende multiversum te reizen. Het is duidelijk dat er na het incident met Spider-Man nogal veel veranderd is en dat er veel op het spel staat. Hij besluit om de hulp van Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) – ook wel bekend als de Scarlet Witch – in te schakelen. Dat had hij misschien beter niet kunnen doen.

M: Globaal kan ik wel stellen dat dit weer een heel fijne Doctor Strange-film is geworden. De invloeden van regisseur Raimi zijn duidelijk voelbaar. Door de grote rol van Wanda had ik soms het gevoel dat het meer een vervolg op de serie WandaVision was dan een vervolg op de eerst Strange film. Alle ingrediënten zitten erin, sf, horror, humor, actie. Het verhaal is misschien iets minder consistent dan de eerste film maar ik heb er wel degelijk van genoten. En jij René?

R: In feite heeft de Spider-man-film en zijn multiverse niet echt iets gemeen met deze. In deze film draait het puur om America, Dr. Strange en Wanda die als Scarlet Witch door diverse multiversa achter America aan zit Zij kan door middel van ‘dreamwalking’ in het bewustzijn van de andere Wanda’s komen om zo bij haar kinderen te kunnen zijn. Dit is haar drijfveer en het magische boek The Darkhold geeft haar meer duistere kanten die haar motivatie kracht geven. America is haar doel want als ze  haar krachten overneemt kan zij voor altijd bij haar kinderen zijn.  Aan Dr. Strange de taak om America te beschermen tegen de duistere krachten. Ik heb genoten van deze film, die een verrassing voor mij was qua verhaal en zeker door de CGI speciale effecten die mij nergens stoorde.

Bron foto: Filmdepot

M: Raimi die doorbrak met zijn low budget films Evil Dead en ook de eerste Spider-Man trilogie met Tobey Maguire voor zijn rekening nam, weet als geen ander om originele dingen toe te voegen. Maar het is veel. Misschien wel teveel. Het is meer stijl dan inhoud. America Chavez wordt nauwelijks uitgediept terwijl we van Wanda onderhand alles wel weten en toch zoveel speeltijd krijgt. Ook Strange zelf als personage maakt geen ontwikkeling door. Dat is wel jammer ten opzichte van de voor mij betere eerste film.

R: Strange is gevestigd als karakter. Je weet wie hij is en wat hij kan. Wanda verrast door intens te spelen, ze is echt een tegenstander van formaat en door Wanda Vision weet je al dat er wel een flink aantal schroefjes bij haar los zitten. America is de reden voor de film. Je ziet haar begin en daarna moet je het doen met haar herinneringen en het is haar verhaal. Je kunt moeilijk een origine-film over haar maken en echt nodig is het ook niet voor het verhaal. Het knappe van Marvel blijft dat ze een stripversie goed over weten te brengen naar het witte doek.

M: Ook in deze film duiken weer een aantal oude bekenden op. Leuk voor de fans en het nostalgie gehalte. En slim om komende films aan op te hangen maar eigenlijk voegen ze in deze film niet zo gek veel toe. René, wat vind jij?

Dit deel bevat spoilers! R: Het multiverse geeft Marvel de gelegenheid om andere karakters waar Fox of Universal de licentie van heeft, te tonen. Zo zien we in de Illuminatie groep onder andere Charles Xavier gespeeld door Patrick Steward en zodoende is er een connectie met de X-men. In de strip wereld is deze Illuminatie zeer bekend maar bestaat hij uit andere personages. Deze personage zijn nog niet geïntroduceerd en dus is de groep anders. Sam Raimi heeft zich heerlijk uitgeleefd met horror-elementen die we kennen uit de Evil Dead films. Uit en inzoomen vanuit een oog. Monsterlijke schreeuwende demonen, gruwelijke moorden die visueel erg sterk zijn en mij deden denken aan Thanos die Drax in blokjes deed veranderen. Jumpscares genoeg en in de derde akte breekt de hel echt los. Ik vind deze film echt een succes geworden door de combinatie van horror en komedie. In de after-credit zien we een vrouwelijk verschijning die volgens mij Clea is. Zij is familie van Dormanu (de schurk uit de eerste film) en is in de strip de leerling van Strange maar ook zijn vrouw, en uiteindelijk ook zijn vervanger wanneer Strange komt te overlijden. Vergeet ook niet de nodige humor die ook in deze film aanwezig is. De droge opmerkingen van Strange blijven lollig.

Hier kun je kijken naar alle ‘easter eggs’ in de film die je waarschijnlijk niet zag of niet wist:

Hier wordt het einde van Doctor Strange in the Multiverse of Madness uitgelegd. Tip: kijk eerst de film natuurlijk!

Hier nog een kort interview met de sterren van de film:

https://www.imdb.com/video/vi1419756057/?ref_=tt_eds_center-3_ecw_jnk_strange2_i

M: René, dank voor de extra uitleg en toevoegingen. Het is duidelijk dat jij meer in de superhelden zit dan ik en er ook anders naar kijkt. Maar voor de duidelijkheid, ik heb me geen seconde verveeld en vond het gewoon weer een heel fijne Marvel film.

René geeft de film 4,5 sterren en Michel geeft de film 3,5 ster.

Onze score

Geef een reactie