Vigil – 2021 – Serie – NPO Plus

Vigil is een Britse detective-serie die zich voor een groot deel in een duikboot en deels aan land afspeelt. Deze serie uit 2021 was vorig jaar te zien bij de NPO en terug te zien op NPO Plus en Viaplay. Afgelopen tijd heb ik de serie – 6 afleveringen (die ik had opgenomen) gekeken en ik kan alleen maar zeggen: zorg dat je hem ziet.

Bron foto: TMDB

Amy Silva (Suranne Jones) is een DCI (Detective Chief Inspector) die na de verdwijning van een Schotse vistrawler en een mysterieuze dood aan boord van een Engelse kernonderzeeër, onderzoek moet gaan doen aan boord. Omdat deze onderzeeër deel uitmaakt van een kernprogramma mag het nooit zijn locatie prijsgeven en dus is ze helemaal op haarzelf aangewezen in een wereld die gedomineerd wordt door mannen en waar alles draait om de missie. Zowel de marine als verschillende geheime diensten spelen een rol in deze uiterst gevoelige samenzwering.

Aan land wordt het onderzoek uitgevoerd door Kirsten Longacre (Rose Leslie) die zoals later blijkt een relatie met Amy heeft. Amy heeft zo haar eigen trauma, wat zich later in het verhaal ontvouwt. Vigil heeft veel verhaallijnen, flashbacks en bouwt zich razendknap op naar een nagelbijtende finale. Films die zich afspelen in een duikboot hebben al bewezen dat het een claustrofobische sfeer creëert waardoor de spanning nog meer voelbaar wordt.

Bron foto: TMDB

De BBC staat bekend om hun vele detective-series en leveren een constante hoogwaardige kwaliteit af. Vigil pakt je van begin tot eind. De serie bestaat uit een geweldige cast zonder al te veel grote namen of bekende gezichten, wat altijd de authenticiteit vergroot. De acteurs zijn geloofwaardig. Van het verbale tot het non-verbale. Tot in detail en klopt het allemaal. Je gelooft de hiërarchie aan boord, de personages, de verhaallijnen en het wordt per aflevering spannender.

Dit productiebedrijf is ook verantwoordelijk voor de serie Bodyguard uit 2018 die je kunt zien op Netflix en voor Line of Duty (2012 – 2021) te zien op NPO Plus en Videoland. Vigil is een van de betere series die ik de afgelopen tijd zag en ik kijk zeker uit naar meer producties van dit niveau. Een absolute aanrader.

Onze score

Geef een reactie