Eternal Spring – 2022 – Bioscoop

Eternal Spring van de Canadese regisseur Jason Loftus is een mix van animatie en documentaire. Een mix die wonderwel goed werkt en die een interessant verhaal te vertellen heeft. De animator Daixong, die uitweek naar Canada maakt de tekeningen voor de film.

Op 5 maart 2002 kaapte een groep aanhangers van de op dat moment verboden spirituele Falun Gong-beweging, de staatstelevisie in de Chinese plaats Changchun. Daarmee wilden zij hun boodschap – dat Falun Gong iets moois is – benadrukken. De Chinese overheid verbood deze beweging omdat de Partij het niet onder controle had en elke vorm van geloof of eigen mening de kop wil indrukken. Zeg maar een beetje de basis voor elk communistisch land.

Daixong, zelf een fervent beoefenaar praat met de mensen die erbij betrokken waren. Op basis van die gesprekken maakt hij de prachtige (3D) animaties. Hij was destijds zelf tegen kaping maar begrijpt nu de beter de moed en de noodzaad van deze actie. Die actie bleef echter niet onbestraft. Er werden in totaal twintig mensen opgepakt waarvan de meesten zelfs nu nog vastzitten. Velen werden gemarteld, vaak tot de dood aan toe.

Het verhaal is boeiend, grotendeels door de bijna thrillerachtige animaties en pakkend door de gesprekken met de betrokkenen, die nu in Korea of Amerika wonen. Het is een verhaal van durf en grote moed. Het was ook nodig. Toch blijft de spirituele beweging Falun Gong een beetje onderbelicht en ook de reden waarom de Chinese overheid zo hard ingreep en zich tegen die beweging keerde, blijft grotendeels onbekend. Het blijft meer raden waarom.

Falun Gong is nog steeds ongekend populair en wordt buiten China – waar het nog steeds verboden is – in vele landen over de hele wereld beoefend. De film is duidelijk een aanklacht tegen de mensenrechten in China – ook nu nog met de Oeigoeren een actueel thema – en dus ook nu een doorn in het oog van de Chinese overheid. De film is ingestuurd voor drie nominaties bij de komende Oscar uitreiking. De vorm en de stijl van Eternal Spring zijn prachtig en blijven overeind, de inhoud, met name de politieke kant had wel iets meer verduidelijkt mogen worden. Wel worden de slachtoffers herdacht en toont de film de moed van de betrokkenen die het het zwaarst te verduren hebben gehad.

Eternal Spring is vanaf donderdag 26 januari in de bioscoop te zien

Onze score

Geef een reactie