Babylon – 2023 – Bioscoop

Damien Chazelle mag toch wel genoemd worden als een van de grote talenten van de hedendaagse Amerikaanse cinema. Na films als Whiplash, La La Land en First Man komt hij nu met een cynisch maar overheerlijk komisch portret van het Hollywood in de jaren 20 tot 50 van de vorige eeuw. De overgang van de stomme film naar de gesproken film (talkies) is ook in deze film een prominent aanwezig ingrediënt. Het meest bekende voorbeeld daarvan is het meesterlijke Sunset Boulevard van Billy Wilder.

Bron foto: TMDB

In zijn vertelling van 3 uur en 8 minuten ligt de focus op drie personages. Allereerst is daar Nellie LaRoy (Margot Robbie) een zelfverklaarde ster, die het ook daadwerkelijk wordt. Een heerlijke rol van Robbie, Jack Conrad (Brad Pitt) de grote ster (dat vind hij zelf ook) van de stomme film en Manny Torres (Diego Calva) het manusje-van-alles van de grote sterren tot hijzelf een machtig man in Hollywood wordt. Calva is voor mij de ontdekking van de film.

De film opent met een bacchanaal van decadent Hollywood. Kilo’s cocaïne, drank in overvloed, naakte dames en heren, muziek en dans. Het lijkt zowaar wel een film van Baz Luhrmann, zoveel pracht en praal. In deze overdadige en hysterische vertelling schakelt de film van personage naar personage. We volgen ze van opkomst naar ondergang en vice versa. De film zit boordevol bekende acteurs in bijrollen en de film zit vol met hilarische scènes als wel die de hypocrisie van Hollywood vilein fileren.

Bron foto: TMDB

Zoals aangeven in mijn Niet te Missen Films in 2023 artikel, keek ik erg uit naar de nieuwe film van Chazelle. Na zijn wervelende debuutfilm Whiplash over een leraar en leerling op een muziekschool, die elkaar tot het uiterste drijven, ben ik onder de indruk van deze jonge regisseur. Hij is nu pas 38 en heeft al vier totaal verschillende films afgeleverd. Toch overlappen – La La Land en First Man – ook zijn nieuwste film, qua stijl en thematiek. In Amerika is Babylon genadeloos geflopt. Dat verbaast me niets – Amerikanen en Hollywood worden nu eenmaal niet graag in hun hemd gezet – maar in Europa kan de film op meer waardering rekenen. De meeste recensies in Nederland zijn lovend over de film, al zijn er die meer kritisch zijn.

Natuurlijk kun je aankaarten dat de film te veel is en wil, dat de personages te weinig diepgang hebben of in de film nauwelijks op adem kunnen komen, om er enige sympathie voor op te kunnen brengen. Ook de speelduur is natuurlijk een heikel punt. Doorgaans vind ik de meeste Hollywoodfilms ook veel te lang. Maar van dit alles had ik bij Babylon geen enkele last. Ik heb me de volledige speelduur van de film vermaakt, verwondert en geamuseerd. Neem daarbij het prachtige camerawerk, de kleuren, de muziek en wat natuurlijk ook helpt – en dat beveel ik iedereen aan – een groot wit doek. Deze film is gemaakt om in de bioscoop te bekijken. Daarbij is de film voor iedere cinefiel en liefhebber en kenner van Hollywood natuurlijk ook verplichte kost. Weet je wat, ik ga mijn eerste vijf sterren aan Babylon geven. Waarom ook niet. Ik weet, er komen nog genoeg films aan die die vijf sterren ook willen maar ik geef ze alvast aan deze geweldige film.

Bekijk hieronder een clip met een deel van de cast op ImdB:

https://www.imdb.com/video/vi1587004697/?ref_=vp_rv_ap_0

Onze score

Eén antwoord op “Babylon – 2023 – Bioscoop”

Geef een reactie