John Wick: Chapter 4 – 2023 – DVD en Bluray

Hoeveel kan één man aan? Als je bent neergeschoten, neergestoken en aangereden. Of van een gebouw valt en gewoon weer opstaat. Die man heet John Wick (Keanu Reeves) en dat doet hij al vier films lang. Nee, van de geloofwaardigheid moet de franchise het niet hebben. Wel van snelle en stijlvolle, strakke choreografische vecht scènes. En die zijn er in overvloed.

Waar waren we gebleven? Wick is inmiddels excommunicado en er stond een prijs van 14 miljoen dollar op zijn hoofd. In dit deel zit een Franse graaf Marquis (Bill Skarsgård) achter Wick aan en verhoogt steeds de inzet, zodat zelfs oude vrienden van Wick achter hem aangaan. De prijs wordt dus steeds hoger en Wick krijgt meer vijanden.

Eigenlijk was ik wel een beetje klaar met de John Wick films. Hoelang wil je hier mee doorgaan? Een vraag die ook letterlijk in de film gesteld wordt. Hoe lang wil je hier mee doorgaan, Wick? Ik ben eigenlijk ook niet zo van de wraakfilms. En Parabellum (deel 3) blonk ook niet bepaald uit in een solide verhaal met karakterontwikkeling. Dat zat eigenlijk alleen in de eerste John Wick film en daarna was het alleen maar moorden om het moorden.

Maar eerlijk is eerlijk,  de film voegt niets toe en het meeste hebben we al eerder gezien. Maar nog nooit zo stijlvol en knap als in dit deel. Ik weet niet of er een officiële bodycount is van deze film, maar die moet behoorlijk  hoog zijn. (Volgens internet zouden dat er 140 moeten zijn red.)

Een van de meest stijlvolle actiescènes is die op de rotonde van Place Charles de Gaulle als Wick en zijn tegenstanders zich al vechtend tussen de rondrijdende auto’s begeven. Wat is dat strak en knap gechoreografeerd en geregisseerd. De actie is totaal ongeloofwaardig maar wordt wel knap en stijlvol in beeld gebracht.

Dat is het werk van regisseur Chad Stahelski (de vaste stuntman van Reeves in vele films) en David Leitch (die ook deel 1 mee regisseerde maar voornamelijk als producent op de aftiteling staat) en ook hij is een voormalig stuntman in Hollywood. Zij weten wel hoe je actie stijlvol en geloofwaardig (voor zover dat kan) in beeld moet brengen.

Er zit naast de actie ook wel iets meer verhaal in het geheel. Een stijlvolle afsluiting zou je denken. Maar ik zie dat er al een deel 5 en verschillende spin-off series/films in de steiger staan dus voorlopig gaat het nog even door.

Onze score

Geef een reactie