Michel Versus René – Guardians of the Galaxy Vol.3 – 2023 – Disney+

Wij zagen weer een Marvel-film en dit keer het slot van een geliefde trilogie binnen het Marvel-universum. Guardians of the Galaxy 3. Ten tijde van de eerste film (2014) was het best een gok of een film met een pratende wasbeer en boom en met een jaren 80 soundtrack zou aanslaan bij het publiek. Gelukkig was het meteen een dikke hit zodat we ook nog deel 2 en 3 konden gaan zien.

Peter Quill (Chris Pratt) moet zijn met zijn vaste team het universum tegen nieuwe vijanden beschermen maar nog veel belangrijker is om Rocket, de wasbeer dus (met stem van Bradley Cooper) te redden nadat deze te grazen is genomen door Adam Warlock (Will Poulter). Aan het begin van de film is al meteen te merken dat we met een serieuzer deel dan de voorgaande twee te maken hebben. De humor en de muziek zitten er nog steeds in maar deze film draait vooral om karakters en in het bijzonder die van Rocket. René, wat is jouw eerste indruk?

R: Mijn eerste indruk is goed te noemen. De Guardians zijn als buitenbeentje in het MCU nog steeds prima te volgen. Actie, humor en goede CGI in een combinatie die nergens vervelend of storend is. De nasleep na Endgame is goed zichtbaar bij Peter die met een behoorlijk liefdesverdriet te kampen heeft.

M: De grote man achter deze films, die tevens de scenarist en regisseur is, is James Gunn. Deze man, – die voordat hij door Marvel werd binnengehaald om zich met The Guardians te bemoeien – maakte zeer middelmatige films en Marvel heeft zijn carrière flink geholpen. Tussendoor maakte hij ook de films The Suicide Squad en de serie Peacemaker voor concurrent DC Comics voordat hij met de The Guardians Holiday Special en vol. 3 kwam. Inmiddels is hij bij DC Comics aangenomen als nieuwe creatieve directeur en hij heeft grote plannen om het niet zo succesvolle DC nieuwe leven in te blazen.

R: Alhoewel de DC-films nooit echt willen slagen was de serie Peacemaker wel de moeite waard. Hier is ook diezelfde combinatie van ingrediënten te vinden.  

M: Zoals gezegd, het viel me dus echt op dat Rocket echt een achtergrondverhaal kreeg maar ook dat de andere karakters veel meer werden uitgediept dat in de voorgaande delen. Ondanks de humor is deze film af te toe ook best ontroerend en dat is toch best knap voor een superhelden film. Daarnaast heeft Gunn met deze film echt een eigen identiteit laten zien en dat eerlijk gezegd ook wel nodig voor Marvel. Marvel heeft het op dit moment best wel lastig. Iets waar we het al eerder over gehad hebben. René, viel jou dat ook op?

R: Superknap hoe deze film mij wist te raken met hele emotionele scènes. Menig volwassenen zal een traantje hebben weggepinkt. Je voelt als kijker echt mee met hoe Rocket groot is geworden en wat hij heeft moeten doorstaan. De schurk is ook echt een schurk maar niet omdat hij alles en iedereen weg wil hebben, maar omdat hij alles beter (naar zijn beeld) wil maken. Hij schroomt dan ook niet om dier en mens te veranderen zowel fysiek als mentaal. Een jonge racoon ontmoet soortgenoten en dat was pittig en ontroerend te zien. Marvel heeft met deze film eindelijk weer een winnaar te pakken. Ook Marvel merkt dat men toch een beetje superheldenmoe aan het worden is. Wellicht dat ze daarom de donkere kanten gaan op zoeken in de toekomst (Blade, Kraven the Hunter).  De series van Marvel zijn ook niet meer van hoog niveau en floppen (She-hulk, Secret Invasion) ook.

Hieronder zijn wat bloopers uit de film te bekijken:

M: Toch heeft ook deze film wel weer het typische Marvel euvel en dat is de lengte. Hoe goed deze ook te genieten was, 2,5 uur is echt te lang. Ook dit verhaal had prima in anderhalf uur of desnoods in twee uurtjes gekund. Ik blijf dat toch echt jammer vinden. Kijk, als een verhaal of een personage echt die tijd nodig heeft, prima maar dit is hier niet het geval. René, had jij daar ook last van of niet?

R: Ik heb totaal geen moeite gehad met de lengte. De film ging voor mijn gevoel snel voorbij. Je hebt wel een punt, sommige scènes leken leuke opvulling maar waren voor het verhaal niet nodig. Alle acteurs waren super en wie had gedacht dat een digitale wasbeer mij kon raken. Deze groep was buiten het acteren ook hecht buiten het scherm. Ik vond de bijrol van Nathan Fillion als Master Karja erg komisch.

M: Maar desondanks is dit wel weer een Marvel-film waar ik echt van genoten heb en die ik ook echt leuk en ontroerend vond. Na het teleurstellende Thor vehikel en het matige Ant-Man is dit wel een aangename verrassing. René, vind jij dat ook?

R: Het is dat ik geen dvd’s meer koop maar de Guardians of the Galaxy-trilogie is zijn geld meer dan waard. Script, acteurs, personages alles past en word goed afgerond.

M: Ondanks de lengte zou ik de laatste Guardians of the Galaxy toch wel 4 sterren willen geven. En jij René?

R: I am Groot ! (vertaling 4 sterren)

M: Haha, leuk gevonden weer!

Onze score

Eén antwoord op “Michel Versus René – Guardians of the Galaxy Vol.3 – 2023 – Disney+”

Geef een reactie