Michel Versus René – The Flash – 2023 – HBO Max

Wij zagen weer een superheldenfilm maar dit keer uit de stal van DC; namelijk The Flash. Mijn eerste indruk? Ik had het idee dat ik naar een Marvel-film zat te kijken en dat is voor DC – dat toch bekend staat om hun donkere en grimmige superheldenfilms – een compliment. Dat zal vooral komen omdat we ook hier in het multiversum zijn – iets dat ooit bij DC en The Flash begon – maar ook door de humor en de luchtigheid. René, had jij dat gevoel ook?

R: De film verraste mij qua vermakelijkheid. Er is zat op aan te merken maar echt een flop zoals hij is omschreven in veel recensies wil ik het niet noemen. Acteurs, humor, actie, het is een echte superhelden-film met flink wat fanservice en nostalgie verwijzingen.

M: Nog even in het kort: Barry Allen (Ezra Miller) alias The Flash komt er achter dat hij door zijn snelheid in het multiversum kan komen. Omdat hij nog altijd rouwt om de dood van zijn moeder en omdat zijn vader daarvoor in de gevangenis zit, besluit hij het verleden te veranderen zodat zijn moeder nog zal leven en zijn vader vrij zal zijn. Gewaarschuwd door een jonge Batman (Ben Affleck), niet te knoeien met het verleden doet hij dat natuurlijk toch. Als hij vast komt te zitten in een andere tijd en opeens lijnrecht tegenover Generaal Zod (Michael Shannon) komt te staan, is het nog maar de vraag of hij zijn eigen toekomst veilig kan stellen.

R: Eerst reist hij door de tijd om de dood van zijn moeder te voorkomen. Dit lukt maar hierdoor ontstaat er een heel andere tijdlijn waarbij The Flash te maken krijgt met zichzelf en uiteindelijk zijn snelheid kwijt raakt. Om  dit goed te krijgen kan hij alle hulp inclusief die van hemzelf goed gebruiken.

M: Zoals gezegd, een aantal aspecten die zo kenmerkend voor Marvel zijn, zitten ook in deze film. Over Ezra Miller, de acteur die The Flash speelt, is al veel gezegd en geschreven. Mede door zijn toedoen was de film er bijna niet geweest maar gelukkig is de film toch uitgekomen. Nu ben ik persoonlijk niet zo’n fan van Miller, ook niet in deze film maar hij maakt wel indruk met zijn dubbelrol als de jonge en oude Barry. Dat doet hij heel leuk. Daarnaast maakt Michael Keaton als de oude Batman natuurlijk ook heel veel goed. Omdat deze film zich ook in het multiversum afspeelt, hebben de makers gebruikt gemaakt om een aantal oude bekenden naar het grote witte doek te toveren. Zo zien we weer even Christopher Reeve als Batman. Ook vond ik de Batman grap op het einde van de film erg leuk.

R: Barry die geïrriteerd raakt door zijn jongere ik is erg leuk en Keaton laat zien  waarom hij de echte Batman is. Met hem is het begonnen en hij geniet zichtbaar van de rol. Deze Batman pas bij de film, het is allemaal wat speelser, meer comicbased. Zelfs Nicolas Cage verschijnt als Superman terwijl zijn versie het witte doek nooit heeft gehaald.

M: Haha, ik hoorde dat later. Ik zag wel een Superman die ik niet echt kon thuisbrengen maar dat was dus Cage himself. Ja, er zitten genoeg cameo’s in.

R: René, kun jij als kenner van DC en Marvel nog eens uitleggen wie The Flash nu eigenlijk is en waar hij staat in het universum? Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit de serie gezien.

R: Er zijn verschillende versies van The Flash maar in deze film is het Barry Allen die door een ongeluk deel uit maakt van de Speedforce. Een kosmische kracht waar Barry zijn snelheid door krijgt. Dit word niet echt uitgediept en in de film is hij door het ongeluk met chemicaliën en bliksem verandert in de Scarlet Speedster (een bijnaam). Seizoen 1 en 2 van The Flash zijn leuk en te zien op Netflix maar de overige seizoenen zijn slecht te noemen.

M: Wat me wel opviel, met name in het begin is de matige CGI. En door het vele gebruik ervan deed het me af en toe ook wel aan een comic denken. René, had jij dat ook?

R: Het stoorde niet echt maar viel wel op. Net als de Batman paste het wel bij het geheel en men claimt nu dat dit expres gedaan is, maar ik zelf denk dat het om kostenbesparing gaat.

M: De keuze van de regisseur, Andy Muschietti, die we toch vooral kennen van het horrorgenre – denk aan de twee laatste IT-films – is toch ook wel opmerkelijk. Het pakt goed uit en hij laat zien dat hij ook met dit genre overweg kan.

R: Het geheel is een leuke film geworden waarbij het verhaal wel de nodige plotgaten heeft. De opening van de film waarin The Flash baby’s red had overgeslagen mogen worden. Een wat meer realistisch ongeval waarbij The Flash te hulp schiet had beter gepast.

M: Ook de introductie van Supergirl (Sasha Calle) in haar eerste grote rol, is interessant. Zij krijgt straks binnen DC, haar eigen film. Ik begrijp dat er al eerder een serie over haar gemaakt is en een film, Supergirl uit 1984 met Helen Slater. Laatstgenoemde zit ook weer in de serie. René, wat weet jij daarover?

R: Supergirl word goed geïntroduceerd. In deze tijdlijn geen Clark Kent maar Supergirl die door het leger gevangen en zwak word gehouden, maar nu nodig is omdat Zod de wereld dreigt over te nemen. Zonder een Super van Krypton zou dit wel eens kunnen lukken.

Hier kun je nog wat behind the scenes kijken:

M: Mijn conclusie is dat ik heb eigenlijk best wel verrast was door deze DC-film. Mijn verwachtingen waren niet heel hoog, ik was niet echt op de hoogte van het personage en ik had alleen lang geleden een keer een trailer gezien. Maar ik heb me echt vermaakt en zelfs de 2,5 uur dat de film duurt (nog steeds te lang) zat me dit keer niet echt in de weg. Dus ja, eigenlijk ben ik best wel benieuwd waar het heen gaat met DC nu James Gunn en Peter Safran aan het roer staan. Het moeten natuurlijk geen Marvel-kloons gaan worden maar ik heb het idee dat ze eigenzinniger zijn dan dat. René, enig idee wat het volgende DC-project is? Anyways, ik zou The Flash 3,5 ster geven. En jij René?

R: Inmiddels draait Blue Beetle van DC, ik denk dat deze gaat floppen maar wie weet word ook dit een meevaller. DC-films moeten echt naar een beter niveau maar of Gunn dit kan regelen is ook af te wachten De karakters van DC lijken zich moeilijk te kunnen waarmaken op het witte doek. Ik denk dat dit komt omdat de helden vrijwel onverwoestbaar zijn en het telkens moeilijker is om vijanden te bedenken die echt over komen. Wonder Woman, Aquaman, Superman, Shazam, dat zijn toch hele andere helden dan die van het Marvel-universum. Die hebben vaak de nodige persoonlijke problemen naast het bevechten van schurken. Ik ga heel snel mee met 3.5 sterren en ren door naar de volgende film.

Zien welke flashes er zijn ?

The Flash is vanaf morgen 25 augustus te zien op HBO Max

Onze score

Geef een reactie