Murder by Death – 1976 – R: Robert Moore – Filmklassiekers

De ‘spoof’ oftewel de parodiefilm is van alle tijden maar nam in de jaren 70 echt een vlucht. Verschillende genres werden op de hak genomen, zo ook de welbekende whodunit. Agatha Christie is met haar whodunit-boeken wereldberoemd geworden. Murder by Death is de parodie op dat genre.

Lionel Twain (Truman Capote) is een miljonair die de vijf beste detectives van de wereld uitnodigt in zijn kasteel. Er zal een moord gepleegd worden en aan hen de taak om uit te zoeken door wie. De prijs is een miljoen dollar.

Deze bijzonder geestige film grossiert in stereotype personages – die in deze tijd waarschijnlijk niet eens meer zouden kunnen – die allemaal denken dat zij de beste detective zijn. De cast bestaat uit louter grote namen – waar het overgrote deel inmiddels van overleden is, met uitzondering van drie acteurs – op het moment van schrijven dan – zoals Alec Guiness als de butler met de geestige naam Bensonmum, Peter Falk als Sam Diamond, Peter Sellers als Sidney Wang, Truman Capote (de schrijver) als Lionel Twain, David Niven als Dick Charleston, Maggie Smith als Dora Charleston, James Cromwell als Marcel en Richard Narita als Willie Wang. Alleen Maggie Smith (88), James Cromwell (83) en Richard Narita (71) zijn nog in leven.

Zoals het een parodie betreft zijn de grappen over het algemeen erg flauw maar vaak wel bijzonder geestig. Sommige grappen doen het beter dan andere maar naast dat het een parodie is, hebben de makers wel hun best gedaan er ook echt een whodunit van te maken, zodat je ook nog zelf kan mee speuren en misschien zelfs verbaasd kan zijn over de uitkomst.

Wat de film vooral zo leuk maakt is om zo’n groot ensemble van grote acteurs in een film te zien. Van serieuze acteurs tot aan de beste komieken, ze zitten allemaal in deze film. Ook de scenarist Neil Simon is niet de minste en schreef een groot aantal scripts voor de films van Jack Lemmon en Walter Matthau, onder andere The Sunshine Boys, The Odd Couple, maar ook films als The Heartbreak Kid, Barefoot in the Park en Biloxi Blues. Allemaal talenten die aan deze film hebben meegewerkt. Peter Falk werd zo populair door zijn personage dat hij nog in de vervolgfilm The Cheap Detective (1978) zat. Scenario van Simon en regie door Moore. Eens kijken of ik die nog eens ergens kan vinden. Toch leuk dat een omroep als MAX regelmatig dit soort oude films uitzendt. Al zijn ze ook regelmatig op de BBC te vinden.

Onze score

Geef een reactie