Net als in de Film – 2023 – Pathé Thuis

In Nederlands worden ontzettend veel musicals gemaakt maar relatief weinig muziekfilms. De meest bekende zijn ook nog eens Vlaams. Dat zouden er best wat meer mogen zijn. Regisseur Albert Jan van Rees en scenarist Dorien Goertzen doen een leuke poging met het vrolijke en aanstekelijke Net als in de Film.

Annabel (Noortje Herlaar) en Sander (Benja Bruining) leren elkaar kennen als zij auditie komt doen voor de schoolband in de jaren 80. De bandleden zijn meteen enthousiast over Annabel maar de stugge Sander lijkt het weinig te doen. Toch leren ze elkaar beter kennen als ze toetreedt tot de band en door hun gezamenlijke liefde voor de muziek. Olaf (Kay Greidanus) is echter ook in haar geïnteresseerd en wil graag producent worden. Ze gaat de samenwerking met hem aan en verliest Sander uit het oog. In de jaren 90 komen ze elkaar weer tegen en beginnen samen met Sanders’ beste vriend Malcolm (Uriah Havertong) de euro dance act Three in a Crowd. Maar het commerciële succes brengt ook problemen met zich mee.

Regisseur van Rees zou je het beste kunnen kennen van de film Doris (2018) en verder regisseert hij veel afleveringen van verschillende series als De Regels van Floor, de K van Karlijn en Toren C. Scenarist Goertzen schreef het meest recent de serie Swanenburg maar ook Rendez-Vous, Wat is dan Liefde en de serie Nieuwe Buren. Goertzen schreef het scenario voor deze film en regisseert voor het eerst mee met van Rees.

De film is een trip down memory lane. Wie de jaren 80 en 90 heeft meegemaakt zal zeker veel herkennen en zich vermaken. De film wordt afgewisseld met heerlijk gekozen songs – soms mash-ups – en dans. Dat gaat zo vloeiend en naturel dat dat geen moment stoort, sterker nog, het is de kern van de film. Halverwege de film verandert het wel iets meer in een drama. Met Herlaar in de cast hoef je je vocaal geen zorgen te maken. Deze voormalige musicalactrice overtuigt in elke scène met zang en spel. Bruining en de andere moeten het vooral hebben van de van tevoren opgenomen studioversies.

Net als in de Film is geen ‘Nijenhuis romcom’ maar zit meer in de buurt van films als Alles is Liefde (2007) en Alles is Familie (2012). De film is een geslaagde mix van een muziekfilm, een komedie en een drama. De film heeft een lekker tempo en kijkt heerlijk weg. Er zijn een paar kleine minpuntjes: Herlaar, Bruining, Holly Mae Brood en Greidanus als middelbare scholieren is echt niet geloofwaardig. Die kunnen echt niet meer door als tieners. Sommige gebeurtenissen zijn net even iets te makkelijk of gaan gewoon te snel voorbij. Op een gegeven moment moeten alle verhaallijnen weer bij elkaar komen en dat lukt maar ten dele.

Maar de sfeer is goed, het tijdsbeeld (de jaren 80 en 90) is goed getroffen, de liedjes zijn leuk en uitstekend gekozen. Er wordt prima gezongen en het verhaal is onderhoudend genoeg. Je kunt deze film gerust een kans geven. Op dit moment is dat alleen bij Pathé Thuis maar zal later in het jaar ongetwijfeld bij een van de streamingdiensten te zien zijn.

Onze score

Geef een reactie