Michel Versus René – Ghostbusters: Frozen Empire – 2024 – Bioscoop

Met een kleine vertraging zagen wij dan toch nog het vervolg op Ghostbusters: Afterlife (2021) in de bioscoop. Afterlife was een vernieuwde kennismaking met zowel oude als nieuwe Ghostbusters en was tegelijk ook een pakkend en persoonlijk verhaal. In deze nieuwe film gaan we iets meer terug naar het gevoel van de allereerste Ghostbusters-film uit 1984 en doet de film dit keer wel erg aan ‘fanservice’.

In deze film keert de familie Spengler terug naar de iconische brandweerkazerne in New York waar het destijds allemaal begon. Daar hebben de oude Ghostbusters een geheim onderzoekslab geopend waar ze nog meer onderzoek doen naar spoken en waar ze spoken vangen. Door de komst van een vreemd voorwerp moeten zowel de oude als de nieuwe Ghostbusters alles in het werk stellen om een tweede ijstijd te voorkomen.

M: Ik heb hier erg naar uitgekeken en zoals gezegd, lang op gewacht en toch moest ik er echt even in komen. De film opent wel meteen heel leuk en herkenbaar met de jacht op een spook maar daarna blijft het best wel een beetje tam. Daarna wordt het wel beter maar zoals gezegd er wordt wel heel veel voor de echte fans gedaan wat het verhaal niet altijd ten goede komt. René, wat is jouw eerste indruk?

R: Ik was meteen verkocht, de opening was een naargeestig spookmoment, echt in de jaren 80-sfeer die de toon goed zet maar die ook het plot voor de rest van de film wordt.  Veel herkenbare zaken maar die worden met respect gebracht.

M: Voor mijn gevoel zitten er teveel haakjes in die leuk zijn voor de fans maar die er uiteindelijk niet echt toe doen. Zo is het ook jammer dat Phoebe (Mckenna Grace) een minder belangrijke rol in het verhaal heeft terwijl zij juist zo leuk is. De rol van Trevor (Finn Wolfhard) doet er eigenlijk niet meer toe. Ook het groene spook (weet even de naam niet meer) heeft geen duidelijk doel of verhaallijn en is het dus alleen maar voor de fans. En zo schorten er best wel wat dingen aan dit deel waardoor ik het als geheel toch minder geslaagd vond dat die eerste, Afterlife. René, zaten er voor jou ook dingen in die je minder vond?

R: Phoebe had naar mijn mening juist een grote rol. Zij is de oorzaak waardoor zaken fout lopen maar ze laat ook zien waarom zij de slimste is van allemaal. Trevor had net zo goed niet mee hoeven doen voor het verhaal. Net als in Afterlife zitten er te veel personages in die niets toevoegen aan het verhaal.

M: Ze had een sleutelrol in het plot maar geen karaktergedreven rol. In de eerste film was ze het echt een onderdeel van de Ghostbusters en nu dus niet. Ik snap dat dat het script is maar dat is wel jammer. Ik vond trouwens dat er in Afterlife niet teveel personages zitten terwijl ik dat bij deze wel heb.

M: En ook nog eens wat onlogische handelingen. Als Ray Stantz (Dan Aykroyd) uiteindelijk de bol in handen krijgt die van ijsgod Garraka is, duurt het nog eens heel lang voordat dat verhaal op gang komt. Je vraagt je als kijker ook af: waarom doet hij er niets mee want hij weet wel waar die bol voor staat. Of zie ik dat verkeerd René?

R: Ik wil niet eigenwijs zijn maar de bol en het gevaar ervan wordt pas bekend als er iets gebeurd is en er meer onderzoek naar wordt gedaan (in de bibliotheek). Bij ontvangst is het enkel een object die iets bovennatuurlijks zou kunnen vasthouden en die objecten verzamelen de spookjagers omdat ze het kunnen splitsen van het object. Als kijker weet je iets meer omdat de bol in de openingsscène zit. Daardoor vond ik de opbouw juist leuk als kijker weet je dat er gevaar is terwijl de Ghostbusters nog niets door hebben.

M: Oh oké, nou dat heb ik dan niet helemaal zo begrepen 🙂

M: Zo vind ik eigenlijk iedereen minder goed uit de verf komen en de nieuwe personages zoals Nadeem (Kumail Nanjiani) voegen voor mijn gevoel ook maar weinig toe. Begrijp me niet verkeerd, uiteindelijk is de film best wel onderhoudend en leuk maar het gaf me niet hetzelfde gevoel als dit eerste film uit de ‘legacy-serie’. René, heb jij dat ook?

R: Nee totaal niet, Nadeem is de Rick Moranis van deze versie raar maar van belang voor de film.  De nieuwe gadgets, drone traps en diverse spoken passen in het geheel. Peck uit de originele film ligt nu dwars als burgemeester. Ik vond deze film juist beter dan Afterlife omdat hier de Ghostbuster zijn zoals ik altijd had bedacht na de eerste film. Dan Aykroyd heeft zichtbaar plezier in zijn rol als Ghostbuster en ook  meer schermtijd, hierdoor hij is deel van het team. Er worden nog steeds praktische effecten gebruikt en Slimer maar ook de bibliotheekdame spook zijn te zien op een naar mijn mening leuke manier.

Je moet het zelf zien maar de diverse spoken zijn leuk bedacht en uitgevoerd.

R: Een ploeg expert die onderzoek doet naar geesten en het bovennatuurlijke en die te maken hebben met echte verschijningen. De vroegere tekenfilm-serie van de Ghostbusters deed dit ook elke aflevering een nieuwe spook zaak.

M: Ondanks dat het verder wel een onderhoudende film was die wel erg vol zat met een plot, een subplot en referenties naar alle oude films, vind ik deze toch minder goed werken dan Afterlife. Ik zou deze 3 sterren geven en jij René?

Hier een clip met een groot deel van de cast. Erg leuk om te zien:

R: Ik denk dat we ver uit elkaar liggen hoe we de film zien. Ik ben enthousiast en ga het zeker nog een keer kijken als de film op streaming uitkomt. 4.5 sterren van mij. Het enige minpunt vond ik de overvolle cast die minder had gekund. De dreiging en het te verslane spook zijn goed in beeld gebracht net als de tijdelijke ijstijd. Bill Murray heeft een grappig rolletje en ik zie meerdere vervolgen met het nieuwe team wel zitten. Op een gegeven moment kunnen ze de fan service loslaten en is de overgang naar de nieuwe generatie compleet.

Onze score

Geef een reactie