A Ghost Story – 2017 – DVD en Blu-ray

In deze kleine film van regisseur David Lowery, zien we een geest zoals die primair altijd wordt weergegeven. Een verschijning in een wit laken met twee ‘ogen’ erin. Het getuigt daarom van lef omdat ook zo te laten zien. Het zou lachwekkend kunnen zijn maar gek genoeg werkt het goed. Dit komt deels door de setting en het verhaal.

We volgen een stel, in de film aangeduid als C (Casey Affleck) en M (Rooney Mara). Slechts initialen. Het stel staat op het punt te verhuizen maar C is nogal gehecht aan het huis. Als C plots overlijdt en M alleen achter blijft, keert C terug als geest. Hij is gebonden aan die plek en kan haar alleen aanschouwen terwijl tijd een relatief begrip is geworden. De tijd strijkt voorbij en C blijft als geest achter. Ook als er andere bewoners in het huis trekken.

In combinatie met een sferische soundtrack, een intrigerend gegeven en met klein ingetogen spel worden we langzaam deelgenoot van een vraag die ons allen bezig houdt. Wat als je doodgaat? Is er een leven na de dood? Wat is de betekenis van het bestaan? Net als we gewend zijn aan de trage maar mooie sfeer van de film worden we plots opgezadeld met een 16 minuten durende monoloog (uitgesproken door zanger en acteur Will Oldham) die net even iets te geforceerd aanvoelt. En de film heeft het ook niet nodig.

Het lijkt misschien een vreemde keuze om een acteur als Affleck deels onder een laken te laten te laten acteren, maar ook dit pakt goed uit. Het zal een combinatie van factoren  zijn: de sfeer, de opmerkelijke kadrering 1.33 : 1, de muziek, maar je ziet de eenzaamheid en de lijdzaamheid van de geest.

A Ghost Story zal zeker niet voor iedereen zijn weggelegd. Maar wie de tijd en het geduld neemt zal zeker kunnen genieten van deze kleine film. Een echte indie-film zoals je die niet heel veel tegenkomt.

A Ghost Story (Universal) is nu te koop en te huur op DVD en Blu-ray

 

 

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
A Ghost Story - 2017 - DVD en Blu-ray
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie