Billy Wilder Retrospectief

BILLY WILDER (1906-2002)

Billy Wilder groeide op in Oostenrijk in een gebied wat vroeger gedeeltelijk Oostenrijk en Hongarije was. In eerste instantie wilde hij advocaat worden maar koos uiteindelijk voor journalist. Hij verhuisde naar Berlijn waar hij als journalist werkte. Vanuit die functie begon hij ook scripts te schrijven. Toen Adolf Hitler aan de macht kwam verhuisde hij naar Parijs waar hij verder ging met scripts schrijven en maakte daar ook zijn eerste film. Later verhuisde hij naar Amerika waar hij eerst de taal moest leren. Om die reden waren zijn eerste scripts daar in het Duits geschreven en werden naar het Engels vertaald.

Een van zijn scripts werd opgepikt door filmstudio Paramount en hij kreeg een klein contract aangeboden. Daar leerde hij ook Charles Brackett kennen en ze begonnen samen te schrijven. In die tijd schreven ze ook voor de regisseur Ernst Lubitsch en Billy leerde veel van hem in die tijd.

The Major and the Minor, zijn eerste Amerikaanse film was een soort van Lolita-achtig verhaal met Ray Milland en Ginger Rogers in de hoofdrollen.

Ace in the Hole was de eerste film waar Billy Wilder ook producent van was. Helaas had hij daarmee nog niet de volledige controle want zoals al eerder gemeld werd zijn film later door de studio verknipt en onder een andere naam in de markt gezet.

Het oeuvre van Billy Wilder is omvangrijk en zijn laatste film maakte hij in 1981. Billy Wilder overleed in 2002 op 95-jarige leeftijd.

Onze score

Geef een reactie