Michel Versus René – Avengers Infinity War & Endgame

Dit keer behandelen we de films Avengers Infinity War en Endgame als één film. Wat het ook is natuurlijk. Wel een heel lange, maar het is ook het sluitstuk van een tijdperk. De broers Anthony en Joe Russo tekenden voor de regie.

Peter Quill en consorten (Guardians of the Galaxy) slaan de handen ineen om samen met de Avengers een nieuw gevaar tegen te gaan. Een gevaar in de gedaante van de gestoorde titaan Thanos (Josh Brolin) die alle zes Infinity Stones, artefacten met onvoorstelbare krachten, wil verzamelen voor een gauntlet. Deze zullen hem toestaan overal zijn wil op te leggen. Het lot van de aarde en van het bestaan zelf is nog nooit zo onzeker geweest.

M: We hadden hier toch best wel naar uitgekeken. Kun jij als Marvel-kenner de lezer introduceren in deze film?

R: Zeker, Infinity War is gebaseerd op de strip Infinity Gauntlet. Dat is een aanrader voor de stripliefhebber. In de strip doen heel wat helden mee die niet in de film verschijnen of geheel niet bekend zijn zoals de Silver Surfer, Adam Warlock, Mephisto, Starfox (de broer van Thanos) et cetera. In de strip is de reden van Thanos om zijn wil op te leggen, zijn aanbidding voor de dood. De dood wordt in Marvel als vrouw weer gegeven en Thanos wil haar helpen door het uitroeien van de helft van het universum.

M: Er zitten nogal wat karakters en verhaallijnen in de film. Ik had soms moeite om alles te volgen. Kun jij ze eens uiteen zetten?

R: Oke, SPOILER ALERTS!! – Thanos is de grote schurk die samen met zijn vier kinderen (van de black order) op zoek gaat naar de zes machtige eeuwigheidsstenen om zo het halve universum uit te roeien. Het universum is te vol en door schaarste van grondstoffen zou het alleen maar tot chaos leiden.

De Hulk (Mark Ruffalo) wordt naar de aarde gestuurd om de Avengers te waarschuwen. Dokter Strange (Benedict Cumberbatch) is drager van een van de stenen. Vision (Paul Bettany) is drager van de soul stone. Op deze manier wordt de groep steeds groter en komt het hele universum samen om tegen Thanos te strijden.

M: ik was wederom onder de indruk van het visuele spektakel. Maar de film kent ook een donkere kant. Zeker als de film eindigt met de vernietiging van het halve universum. Wat viel jou op?

R: Wat ik bijzonder vind is dat de film op diverse locaties speelt te samen met de verschillende groepen superhelden. Er zijn verschillende verhaallijnen en die weten je toch als kijker geboeid te houden. Dit geeft de film veel variatie.

M: Inderdaad, alsof je meerdere superheldenfilms in een film zit te kijken. Dat vond ik echt wel heel tof aan Infinity War.

R: De plotwendingen zijn soms onverwacht maar wel realistisch. Het gevecht tussen Tony Stark (Robert Downey Jr.) en Thanos is ‘epic’ te noemen. Waarbij Thanos het zelfs weet te presteren om met een maan te gooien. Ik ben zeker onder de indruk van deze film en ja het einde. Als stripliefhebber wist ik dit al maar het zal voor veel kijkers een schok geweest zijn. Zeker als daarbij een hoop geliefde personages opeens verdwijnen. Een gewaagde keus van Marvel maar wel een die werkt. Het maakt je nieuwsgierig naar de tweede film Endgame en je vraagt je af of het nog gaat lukken om Thanos te verslaan?

M: Dat heeft Marvel inderdaad heel goed gedaan. Ook bij deze film is de toch wel lange speelduur van drie uur ook zo weer voorbij. We kunnen dus wel concluderen dat het een geslaagde film is.

En dan gaan we door naar Avengers Endgame. In deze film gaan de overgebleven leden de strijd aan tegen Thanos. In de openings credits zien we dat Hawkeye (Jeremy Renner) zijn gezin verliest nadat Thanos met zijn vingers geknipt heeft en daarmee de helft van het universum wegvaagt.

M: De grote vraag bij het bekijken van deze film was natuurlijk hoe de overgebleven leden de strijd tegen Thanos zouden aanpakken. Ik vind de manier waarop ze dat in het verhaal gedaan hebben wel heel vindingrijk en levert ook weer een heel andere film op dan Infinity War. Kun jij ons weer even inleiden in de verhaallijn en karakters?

R: Tony Stark is zwak en vermagerd door het rondhangen in de ruimte. Ook heeft hij te kampen met een schuldgevoel nadat hij zijn pupil Peter Parker (Tom Holland) had verloren, die hij als een zoon zag. Nebula ( Karen Gillian), Rocket (Bradley Cooper), Thor (Chris Hemsworth) en Captain Marvel (Brie Larson) trekken ten strijde om de stenen terug te krijgen. De rol van Captain Marvel is in deze film klein terwijl de film rondom haar personage juist ter introductie van deze film gemaakt was. In de film zegt Captain Marvel hier over: “Het universum heeft vele planeten en niet elke planeet heeft de Avengers ter verdediging.” Begrijpelijk maar ook een beetje teleurstellend.

M: En dan wordt Thanos al in het eerste uur van de film gedood door Thor. Einde film zou je zeggen maar daar geven de makers een verrassende draai aan. De film gaat vijf jaar later verder en daar is opeens Antman (Paul Rudd) die vast heeft gezeten in de Quantum Realm. Hij zat daar vijf uur vast maar in werkelijkheid was het vijf jaar. Hij legt de groep uit deze techniek te gebruiken om terug in de tijd te reizen om de stenen terug te pakken. Ze hebben hier de hulp van Tony Stark nodig maar dat is nog niet zo eenvoudig. Een verrassend gegeven, wat vond jij?

R: Ja, zo beginnen weer diverse verhaallijnen in verschillende tijd momenten door elkaar te lopen. Hier zitten ook heel grappige momenten in zoals een Thor met een bierbuik die de hele dag huilt en klaagt en door Stark ook nog eens Big Lebowski wordt genoemd. Om de spanning te verhogen zit er ook een scène in waarin Thanos achter de plannen van de groep komt (dit verklappen we maar even niet) en dan volgt een episch gevecht.

M: Het lukt ze uiteindelijk wel en dan staat Thanos tegenover een heel grote macht aan superhelden. Ook het einde is best ontroerend en je beseft meteen dat dit echt het einde van de Avengers is. Met deze twee films is een waardig afscheid gemaakt van een reeks van 21 films waarbij de Avengers dus het eerste echt afsluitende hoofdstuk is. Dit keer dus ook geen after credits. Het is klaar.

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Avengers Infinity War & Endgame (2018) R: Anthony en Joe Russo
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie