The Violin Player/Viulisti – 2018 – Bioscoop

Paavo Westerberg is een Fins acteur en debuteert hier als regisseur met zijn eerste speelfilm over een succesvolle violiste Karin (Matleena Kuusniemi) die na een auto-ongeluk haar fijne motoriek verliest en nooit meer aan de top zal kunnen spelen. Na een lange weg van revalidatie en vooral acceptatie gaat ze les geven aan jonge studenten. In een van de studenten, de twintig jaar jongere Annti (Olavi Uusivirta) ziet ze dezelfde passie en zij focust zich totaal op deze jonge musicus. Als ze een passievolle relatie met hem aangaat zet ze haar gezin op het spel.

Dit sfeervolle en meeslepende Finse drama neemt de tijd en gaandeweg leren we dat Karin ondanks haar gezin alles opoffert voor de muziek. Haar mentor Björn (Kim Bodnia) blijkt ook haar oud geliefde met wie ze nog altijd een innige band onderhoudt. Haar passievolle affaire met de veel jongere Annti zet alles op scherp. Björn die dirigeert zoekt een jonge veelbelovende violist voor een Mendelssohn sonate. Zijn oog valt op de vriendin van Annti in wie hij meer talent ziet maar Karin overtuigt hem voor Annti te kiezen. Maar als de repetities beginnen lopen de spanningen hoog op en is het nog maar de vraag of Annti in staat is het concert te spelen.

De Finse acteurs Kuusniemi, Uusivirta en de Deense acteur Bodnia spelen hun rol allen overtuigend en goed. Vooral Bodnia, die meer een bijrol speelt blijft je bij. Hoewel overtuigend gespeeld blijven de karakters wel wat aan de oppervlakte en kom je als kijker niet altijd te weten wat met name Karin drijft om haar huwelijk op het spel te zetten. Daarbij kan ze bij tijd en wijle ook kil en hard overkomen wat haar beweegredenen (naast waarschijnlijk lust en gedeelde passie voor de viool) nogal lastig maken. De aanbidding van de veel jongere Annti naar Karin toe is veel begrijpelijker. Het antwoord moeten we waarschijnlijk in haar pijn, frustatie en onbegrepenheid zoeken. Westerberg weet het allemaal wel pakkend in beeld te brengen en de volle twee uur speeltijd is daarbij geen belemmering.

The Violin Player/Viulisti wordt door Just Film Distributie uitgebracht en is vanaf donderdag 29 augustus in de bioscoop/filmhuis te zien.

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
The Violin Player/Viulisti - 2018 - R: Paavo Westerberg
Beoordeling
31star1star1stargraygray

Geef een reactie