Michel Versus René – Us

Dit keer een horrorfilm. Van niemand minder dan Jordan Peele. Peele verraste ons in 2017 met de film Get Out die ongekend populair was. Nu is hij terug met Us. Weet hij ons nu weer te verrassen?

Synopsis: Een Afro-Amerikaans gezin vertrekt naar hun vakantiehuis en spreken daar af met vrienden. Na een gezellige dag aan het strand verandert de situatie aan het begin van de avond. Er staan ‘ongenode gasten’ voor de deur. Al snel breekt er paniek uit en moet het gezin alles op alles zetten om de dubbelgangers gekleed in rode pakken, sandalen en een schaar in de hand buiten de deur te houden.

M: Get Out was een horrorfilm met een raciaal thema. Dat zie je in deze film helemaal niet terug. Dat hoeft ook niet maar het gaf de film wel enige urgentie. De combinatie van horror en humor is er nog wel. René, ben jij wederom verrast door Peele of niet?

R: Als ik eerlijk ben, nee dat ben ik niet. Deze film is niet van het zelfde kaliber en ondanks dat de film net als Get Out flink gepromoot is en een goede trailer had die mij een naargeestige sfeer gaf ben ik teleurgesteld in wat deze film te brengen had.

M: Dat is jammer want het eerste uur van de film is heel behoorlijk. De spanning wordt goed opgebouwd. Er zitten ook wat verrassingen in. Het acteerwerk is ook van een behoorlijk niveau. Alle acteurs spelen een dubbelrol en dat hebben ze heel overtuigend gedaan. Als kijker ben je in dat eerste uur nog wel nieuwsgierig naar waar het naar toe moet gaan.

R: Over de hele lengte vond ik de film traag met een speelduur van dik twee uur en onlogisch. Er zitten allerlei verwijzingen in (de Bijbelse 11:11 bijvoorbeeld) maar het bracht mij niet op het puntje van de stoel. De score en de muziek werken wel goed in de film. De song I Got Five On It begint heel vrolijk maar wordt uiteindelijk een onheilspellend herkenningsmelodie. Voor mijn gevoel had dit beter gewerkt als een kort Twilight Zone verhaal.

M: Ja, er blijft een hoop onduidelijk terwijl ze aan de andere kant alles proberen uit te leggen om er maar een overzichtelijke film van te maken. Dat werkt dus niet. Daarbij wordt het eerste zorgvuldig opgebouwde uur teniet gedaan door het belachelijke tweede uur wat ook nog eens vol met plotgaten zit. En de laatste twist aan het einde van de film gooit alles weer overhoop en is totaal ongeloofwaardig en ook heel onlogisch. Had jij dat gevoel ook?

Let op: SPOILERS !!

R: Ja, dat had ik zeker. Hoe kan het dat een kermisattractie dat zo groot is zonder personeel en toezicht draait en dat een klein meisje zo maar naar binnen kan lopen? Hoe maak je dubbelgangers zonder medeweten van de originelen? Wat is het doel van die dubbelgangers? Het enige dat duidelijk wordt is dat de dubbelgangers zonder ziel leven in ondergrondse tunnels (verwijzing zit aan het begin van de film) en dat ze hun plek proberen te veroveren. Het lijkt erop dat je er als kijker zelf zaken bij moet verzinnen om het tot een goed geheel te laten komen.

M: Het scenario rammelt aan alle kanten en daar kan zelfs het acteerwerk en de mix van horror en humor niets aan veranderen. Als kijker blijf je teleurgesteld achter. Ik ben benieuwd of de magie van Peele nu al weg is of dat hij ons toch nog eens opnieuw zal verrassen.

Onze score
Samenvatting
Datum
Film
Us - 2019 - R: Jordan Peele
Beoordeling
21star1stargraygraygray

Geef een reactie