Brief Encounter – 1001 Films

Nummer 11: Brief Encounter (1945) – R: David Lean – Engeland

Naslagwerk: 1001 Films – blz 206

“Het is schrikbarend gemakkelijk te liegen wanneer je weet dat je toch wel geloofd wordt” Laura Jesson (Celia Johnson)

Brief Encounter is een van de kleinere films van regisseur David Lean ten opzichte van zijn latere films als Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago. Maar niet minder belangrijk. Dit liefdesverhaal is de vierde film met een bewerking van schrijver Noël Coward. Het stuk Still Life was een eenakter en vrij kort. Lean maakte het verhaal veel langer en rekte het op naar speelfilmduur.

Huisvrouw Laura (Johnson) ontmoet de arts Alec (Trevor Howard) op een station in Engeland. Het klikt zo goed dat ze elkaar blijven ontmoeten. Na een paar lunch afspraken en bezoekjes aan de bioscoop weten ze beiden dat ze er ook mee moeten stoppen. Ze zijn beiden getrouwd en ondanks dat er wel degelijk een verliefdheid in de lucht hangt proberen ze er niet aan toe te geven. Het verhaal wordt in flashbacks en met een voice-over verteld vanuit het perspectief van Laura.

Lean gebruikte al vooruitstrevende technieken qua licht en geluid. Het op het oog simpele verhaal wint aan kracht door het uitstekende spel van beide acteurs. Met name de vele close-ups van van Johnsons ogen en de lichaamstaal zeggen zoveel meer dan tekst of groots acteren. Een blik of een aanraking is al genoeg om te voelen wat het stel niet vergund is.

Een menselijk verhaal – waar een ieder zich in zou kunnen verplaatsen – prachtig verfilmd in onnavolgbaar zwart-wit.

Onze score

Geef een reactie