Rewind to the 80’s: Ghostbusters (1984)

De eerste film in onze nieuwe rubriek: R & M Rewind to the 80’s is de film Ghostbusters uit 1984. We wilden deze rubriek eens goed beginnen en eerlijk is eerlijk: dit is toch pure film nostalgie! Althans, laten we vooral voor ons zelf spreken. Wat blijft er over van deze geestenfilm anno 2020?

M: Persoonlijk keek ik er erg naar uit om deze opnieuw te bekijken. Daar is deze rubriek ook voor bedoeld. Wanneer ik hem voor het laatst gezien heb, dat weet ik echt niet meer. Het moet in ieder geval lang geleden zijn geweest want het was voor mij bijna een nieuwe film.

Even in het kort: Ghostbusters draait om een stel vrienden die geesten vangen. Ze noemen zich allemaal dokter maar dat moet je met een korreltje zout nemen. Na een studie op een universiteit waar ze weggestuurd worden besluiten ze voor zichzelf te beginnen en zo is Ghostbusters geboren. Dat neemt niet weg dat ze wel degelijk geesten vangen. Ze worden succesvol en als ze een portaal naar een andere dimensie ontdekken is het aan de mannen om New York te redden.

Regisseur Ivan Reitman tekende voor de regie. Dan Aykroyd – in de film Dr. Stanz en Harold Ramis – in de film Dr. Egon Spengler schreven het script. Bill Murray als Dr. Venkman maakt deel uit van de vaste kern. Andere rollen zijn er voor Ernie Hudson als Winston Zeddemore als vierde lid van Ghostbusters, Sigourney Weaver als Dana Barrett en Rick Moranis als Louis Tully.

Wat opvalt los van de film zijn de jonge koppies van alle acteurs, de special effects (duidelijk voor de intrede van CGI) maar vooral de vaart en humor die er in de film zitten.

Het is overduidelijk een jaren 80 film maar je voelt aan alles dat er continue geïmproviseerd wordt en dat de chemie tussen de acteurs ontzettend goed is. Dat lees je ook terug op internet. Murray als wetenschapper die liever bezig is met vrouwelijk schoon schmiert erop los. Zijn humor, zijn timing en zijn mimiek zijn goud! René, heb jij ook weer zo genoten van Ghostbusters als ik?

R: Ik kan de film dromen, zo vaak heb ik hem gezien. Ik kan de zinnen in de film letterlijk zo invullen. De film behoort voor mij tot een van de toppers.

M: De charme van deze film zit hem ook juist in het feit dat de special effects juist old-skool aanvoelen en er niet perfect uit zien. Op sommige momenten is heel duidelijk te zien dat het zelfs nog maar in de kinderschoenen staat en toch weten de meeste special effects te overtuigen. René, wat is jouw gevoel daarbij?

R: Het begin van de film met het spook in de bibliotheek vind ik nog steeds indrukwekkend. De praktische effecten zijn nog steeds goed gedaan, ook in deze tijd. Zelfs de wat mindere effecten zoals de klei stop motion van de terrordogs zijn misschien verouderd maar man deze film heeft een goede vaart waarin alles past. Het vloeit ook allemaal goed in elkaar over. Het is ook nostalgie dus ik zie geen minpunten over de special effects.

M: Nou, wat je zegt over het begin. Als je leest hoe dat is gedaan. Echt met minimale middelen en dan toch zo’n effect bereiken. Petje af hoor!

M: De Ghostbusters commercial die je in de film ziet is eigenlijk de trailer die Reitman maakte om de film interessant te houden bij de geldschieters. In de trailer werd een 555 nummer gebruikt maar voor de film gebruikte ze een 1-800 nummer zodat mensen echt konden bellen. Dat gebeurde 1000 keer per uur, 24 uur lang voor de duur van zes weken. De mensen hoorden een boodschap ingesproken door Murray en Aykroyd met de tekst: “Hi, we’re catching ghosts right now.” Dat is toch geweldig!

R: Er is heel veel merchandise gemaakt aan bijvoorbeeld speelgoed en games. Het logo Ghostbusters is er een die iedereen herkend. Ik zelf heb ooit een spel demo gemaakt die nu nog wordt gedownload. Niet omdat het spel zo goed is maar omdat de fans werkelijk alles willen verzamelen. En fans heeft deze film genoeg.

http://www.caiman.us/scripts/fw/f2118.html

M: Nog wat wetenswaardigheden: van de vier Ghostbusters overleed Harold Ramis in 2014 op 69-jarige leeftijd. De rol van Peter Venkman werd in eerste instantie voor John Belushi (een goede vriend van Aykroyd) geschreven maar die overleed tijdens het schrijven. Michael Keaton werd toen voor de rol gevraagd maar legde die uiteindelijk neer. Gelukkig ging de rol later naar Murray. En zo zijn er feitjes en weetjes genoeg. Alleen daarmee al kun je deze beschouwing helemaal vullen!

R: Ik heb er ook nog een paar: Slimer (het groene spookje) zou zijn gebaseerd op John Belushi in de film National Lampoon Animal’s House (1978). De hitsingle Ghostbusters heeft lang in de top 40 gestaan en wordt nog steeds vrolijk meegezongen. En er kwam een tekenfilmserie genaamd de Real Ghostbusters. Omdat er al een tv-serie met die naam was (The Ghostbusters – 1975) moesten ze het woord ‘real’ ervoor plaatsen.

M: De film duurt 1 uur en 3 kwartier. Dat had van mij wel iets korter gemogen. Dat had het verhaal wel goed gedaan, denk ik. Maar ik heb vooral erg genoten van deze film. Reitman regisseerde later nog deel 2 die beduidend minder goede recensies kreeg. In 2016 kwam er een remake met vrouwelijke Ghostbusters maar die komt niet in de buurt van het origineel. Af en toe valt er wat te lachen maar het mist de magie en plezier die zo overduidelijk in het origineel zit. Er staat voor volgend jaar een geheel nieuwe versie op stapel waarin Murray, Aykroyd en Hudson hun rollen weer op pakken. Ook Weaver als Dana is weer van de partij. In dit verhaal ontdekt een jong gezin de oude attributen van de Ghostbusters en dat zet het hele circus in gang. Zoals zo vaak zal de originele Ghostbusters altijd wel de betere blijven maar om te oordelen moeten we nog even geduld hebben.

R: Ik vind de film goed qua lengte. Ik vind het heerlijk om sommige zinnen terug te horen zoals: ‘Back off man I am a scientist’ of ‘Oke, who brought the dog?’ Deel 2 kreeg mindere recensies maar heeft toch ook zijn goede momenten. Je merkt dat de special effects inmiddels beter zijn geworden maar dat dus niet automatisch betekent dat de film beter is. Bij de 2016 versie maakte ze de fout door de film simpelweg opnieuw te maken en alle voorgaande delen te vergeten. Het miste de fanbase en de nostalgie. Ze hadden die film een andere titel moeten geven want met de originele Ghostbusters had het niets te maken.

Het was een manier om snel geld te verdienen met een goed gevestigde franchisenaam. Wellicht dat de komende Ghostbusters Afterlife (2021) beter zal scoren. De trailer was top want veel herkenbare zaken zijn hierin zichtbaar. De Ecto1 auto, de geschiedenis van de Ghostbusters erkend op YouTube en de personen in de film. En zag ik daar een terrordog? Ik ben in ieder geval benieuwd naar dit deel en wil hem zeker gaan zien. Jason, de zoon van Reitman die de Ghostbusters legacy voortzet. Ghostbusters heeft een speciaal plekje in mijn hart. Humor, actie en een spectaculair einde met een grote rol voor de Stay Puft Marshmallow man.

Hier kun je alvast de trailer kijken van Ghostbusters Afterlife:

Onze score

Eén antwoord op “Rewind to the 80’s: Ghostbusters (1984)”

Geef een reactie