The Last Right – 2019 – Bioscoop

Wat als je het gegeven van Rain Man mixt met een roadmovie dwars door de ruige natuur van Ierland. Dan heb je het charmante The Last Right. Toegegeven, het is een beetje kort door de bocht maar de film heeft wel gelijkenissen en gebruikt die ironisch genoeg ook in de film.

Daniel Murphy (Michiel Huisman) reist met het vliegtuig naar Ierland om zijn moeder te begraven. In het vliegtuig maakt hij kennis met Padraig Murphy (Jim Norton) die zijn overleden broer komt begraven.

Door een samenloop van omstandigheden moet hij Padraig die tijdens de vlucht overlijdt naar een eilandje in het uiterste noorden van Noord-Ierland brengen. Samen met zijn autistische broertje Louis (Samuel Bottomley) en de eigenzinnige uitvaartmedewerkster Mary (Niamh Algar) vertrekken ze in een rode Volvo en een kartonnen doodskist met vogeltjesmotief op het dak.

Regisseur Aoife Crehan debuteert na twee korte films met deze onderhoudende en charmante film. De drie hoofdrolspelers vormen een goed stel. Huisman, die al een tijdje in Hollywood aan de weg timmert is geloofwaardig in zijn spel al ontbeert hem een komische noot die deze film wel heeft. Wat dat betreft is de beeldschone Ierse actrice (Niamh Algar) beter op dreef. Zij weet precies de balans tussen humor en drama te vangen.

Tijdens de tocht vergelijkt Mary de broers met de broers uit de film Rain Man. Louis pareert haar meteen door te vertellen dat de manier waarop acteur Dustin Hoffman een autist speelt maar in 0.0002 procent van de gevallen correct is. Autistische trekjes heeft hij echter genoeg. Zo wil hij alleen in een Volvo de weg op. Statistisch gezien is een Volvo de veiligste auto. Weigert hij in het donker te rijden en zingt de hele dag hetzelfde liedje. Omdat blijkt dat ze het lijk helemaal niet mogen vervoeren zit de politie ook nog eens achter ze aan.

De film op zich is niet vrij van clichés en je kunt het verloop van de hele film zelf wel een beetje invullen. Daartegenover staat dat de The Last Right een onderhoudende film is met een diepere laag die toch wel verrassend is. Het is grappig, romantisch en weet af en toe zelfs te ontroeren. Verder zijn er leuke bijrollen van de Ierse acteur Colm Meany en de Schotse acteur Brian Cox. De ruige natuur is verder een lust voor het oog.

3 sterren

Met dank aan Triple P Entertainment

Onze score

Geef een reactie