De Son Vivant – 2021 – Bioscoop

Actrice en regisseur Emmanuelle Bercot baseerde haar film De Son Vivant op de werkwijze van de, van oorsprong Lebanese oncoloog Gabriel Sara, die al veertig jaar in Amerika woont en werkt. Ze leerde Sara kennen bij haar vertoning van de film Standing Tall (2015) waar hij erg van onder de indruk was. Bercot liep al met het idee rond van De Son Vivant toen Sara aanbood haar te helpen met het medische aspect van de film. Pas laat in het castingproces besloot Bercot, dat Sara het beste de rol van Dr. Eddé kon spelen. Opeens moest hij gaan acteren. Hij kreeg acteerlessen en moest zijn tekst leren. Al snel voelde hij, dat hij het best op gevoel en op emotie kon acteren. En dat hij vooral zichzelf moest spelen. Een kant die hij maar al te goed kent. En dat pakt wonderschoon uit.

Benjamin (Benoît Magimel) is werkzaam als dramadocent. Als bij hem een ernstige vorm van kanker wordt vastgesteld, is hij eerst nog in ontkenning, tot grote frustratie van zijn moeder Crystal (Catherine Deneuve). Zij blijft geloven in het herstel van haar zoon. Uiteindelijk komen ze samen bij de onorthodoxe kankerkliniek van dokter Eddé terecht. Een rustige en vriendelijke man die met behulp van muziek en zijn bevlogen verplegingsteam zijn patiënten probeert te verzoenen met het onvermijdelijke. Over de periode van een jaar en door de vier jaargetijden heen probeert Eddé Benjamin te begeleiden bij het loslaten van het leven. Nu genezing niet meer mogelijk is, is het tijd om de naderende dood te accepteren en de losse eindjes van zijn verleden aan elkaar te knopen.

Om het karakter van Benjamin heen lopen inderdaad nog was losse eindjes. Zoals een zoon die hij niet zag opgroeien en waar hij nooit een vader voor is geweest. Ook de moeizame relatie met zijn bemoeizieke moeder wordt belicht. Evenals zijn werk als docent. Alle vertolkingen zijn intens en geloofwaardig.

De Son Vivant is een intense maar tegelijk ook mooie vertelling, die hoop en een ander beeld geeft van kankerpatiënten.

De film is vanaf donderdag 3 maart in de bioscoop te zien.

3 sterren

Met dank aan Triple P Entertainment.

Onze score

Geef een reactie